TTIP-onderhandelingen gaan door, maar eerst een pauze
De onderhandelingen over het nieuwe Europees-Amerikaanse handelsakkoord TTIP gaan ondanks de recente kritiek van een aantal landen gewoon door. De handelsministers van de Europese Unie hebben dat besloten op een overleg in Slowakije. Met name Franse en Duitse bewindslieden uitten de laatste tijd ernstige bedenkingen bij de onderhandelingen.
Eurocommissaris Malmström zegt wel dat het vrijwel uitgesloten is dat er nog dit jaar een overeenkomst met de Verenigde Staten komt, mede vanwege de presidentsverkiezingen in dat land.
Minister Ploumen, die ook in Bratislava is, sluit zich daarbij aan. Ze spreekt van een pauze, die nodig is omdat de VS te weinig concessies doet. "Ik wil dat we de komende maanden gebruiken om nog eens goed met elkaar te bedenken of dit is wat we willen. Een restart." Ze benadrukt overigens wel dat een handelsverdrag met de VS goed is voor de Nederlandse economie.
Canada
Verder is op de informele bijeenkomst besloten om het CETA-vrijhandelsakkoord met Canada volgende maand te ondertekenen, tijdens een speciale top op 27 oktober. In de tussentijd wordt het verdrag nog wel aangepast. Zo komen er extra bepalingen over duurzaamheid, klimaat, milieu en arbeidsomstandigheden.
Ook over het CETA-verdrag is er weerstand. Die gaat vooral over de zogenoemde investeringsbescherming. Bedrijven kunnen naar een speciale rechtbank stappen als zij vinden dat overheden hun investeringen schaden. Vooral vakbonden en milieuorganisaties denken dat overheden daarom zullen afzien van maatregelen op sociaal terrein of milieugebied om de grote ondernemingen niet voor het hoofd te stoten.
De verwachting is dat de investeringsbescherming uiteindelijk niet in het akkoord terechtkomt. "Het lijkt die kant op te gaan", aldus minister Ploumen na afloop. "Maar een formeel besluit daarover moet nog worden genomen."