NOS NieuwsAangepast

VVD en PvdA willen af van verkeersboetes als melkkoe Justitie

Minister Van der Steur van Veiligheid en Justitie vindt het een positieve ontwikkeling dat hij het geld voor zijn begroting niet meer uit verkeersboetes hoeft te halen. "De Kamer heeft een duidelijke uitspraak gedaan en dat betekent voor mijn ministerie dat deze risicopost verdwijnt."

De Tweede Kamer nam gisteravond een motie aan, ingediend door VVD-fractievoorzitter Zijlstra en PvdA-leider Samsom, die regelt dat het ministerie van Veiligheid en Justitie een vast bedrag aan inkomsten krijgt in plaats van de onzekere opbrengst van verkeersboetes.

Regeringspartijen VVD en PvdA willen hiermee een signaal geven aan de Nederlandse automobilist. Dat blijkt ook uit de tekst van de motie; daarin staat dat verkeersboetes er zijn om "de verkeersveiligheid te waarborgen en te verhogen" en dat "de huidige systematiek" een andere indruk kan wekken.

Melkkoe

Zijlstra en Samsom doelen daarmee op de jarenlange discussie over de automobilist als melkkoe, en de indruk dat opeens extra verkeersboetes worden uitgedeeld als het ministerie een gat in de begroting heeft.

Van der Steur ging vanmorgen niet op dat verwijt in. "We zien na jaren van goede ontwikkelingen dat het aantal verkeersslachtoffers toeneemt. Ik vind dat we daar actie op moeten ondernemen." Verkeersboetes zijn daarbij een middel en dat zal zo blijven, zei hij.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl