Vaker file op de A6
NOS NieuwsAangepast

Extra inspecteurs en politie tegen files op A1 en A6

Rijkswaterstaat en politie gaan het verkeer op de A1 en de A6 richting Amsterdam beter in de gaten houden. Op die snelwegen was het de afgelopen periode extra druk en gebeurden er meer ongelukken. Daarom rijden er de komende tijd extra inspecteurs rond en houdt de politie extra toezicht op het verkeer.

De afgelopen jaren is het aantal auto's op de A1 en de A6 flink toegenomen. "Het gaat om een toename van 10 procent in drie jaar, waar 1 tot 2 procent normaal is", vertelt Mirjam Goudart van Rijkswaterstaat. "We zien dat ongelukken een grotere impact hebben doordat er zoveel verkeer op de weg is."

De extra inspecteurs moeten ervoor zorgen dat incidenten sneller worden afgehandeld, waardoor files sneller oplossen. Bij de ochtendspits zal daarnaast een extra berger klaarstaan op de A6 bij Almere Havendreef. Ook zal de politie bij grote drukte en vertragingen vaker controleren op sluipverkeer. Met name op op- en afritten wordt gekeken of weggebruikers zich aan de regels houden.

Hard nodig

Om het aantal files structureel te verminderen, is de afgelopen tijd gewerkt aan de verbreding van deze snelwegen. Maar die werkzaamheden leiden voorlopig nog tot extra files. Zo is het knooppunt Muiderberg pas in het najaar van volgend jaar klaar. Tot die tijd zal het verkeer op de A1 en de A6 nog steeds vaak vastlopen.

"De wegwerkzaamheden zijn erg vervelend voor automobilisten die in de file staan", zegt Goudart daarover. "Maar als we nu niets doen, wordt de situatie in de toekomst nog erger. Verbreding van de weg is hard nodig, juist omdat er zoveel verkeer rijdt."

Rijkswaterstaat laat weten dat in ieder geval tot november extra personeel wordt ingezet. Rond die tijd zijn de werkzaamheden aan de Hollandse Brug in de A6 klaar. Komend voorjaar begint dan het werk aan de A6 tussen Almere Havendreef en Almere Buiten-West.

Ondertussen wordt ook aan de A1 nog hard gewerkt. Daardoor is dit weekend alleen de wisselstrook naar Amsterdam open. 's Nachts is één rijstrook open, en overdag zijn dat er twee. De weg van Amsterdam naar Amersfoort blijft wel open.

Na het weekend gaan weggebruikers in de richting van de Amsterdam onder het nieuwe aquaduct bij Muiden rijden. Ruim een maand geleden werd het aquaduct al opengesteld voor verkeer uit de richting van Amsterdam.

Verkeersdienst VID en de ANWB verwachten niet dat de problemen meteen zijn opgelost als die werkzaamheden klaar zijn. "Het wegverkeer zal moeten wennen aan de nieuwe situaties", zeggen zij. "Daarnaast zijn de wegen echt nog lang niet klaar."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl