Premier Rutte in de Kamer
NOS NieuwsAangepast

Beschouwingen dag 2: stijl van Rutte heikel punt

De pleur op-uitspraak van premier Rutte is hem ook op de tweede dag van de Algemene Beschouwingen in de Tweede Kamer blijven achtervolgen. In het debat, dat officieel ging over de begroting van het kabinet, werd veel aandacht besteed aan de stijl van de premier.

Bijna de hele Kamer vindt de pleur op-uitspraak een minister-president onwaardig. Ook coalitiegenoot PvdA nam afstand van Rutte. Partijleider Samsom ergerde zich eraan dat de premier "pleur op" heeft gezegd tegen een Turkse Nederlander, terwijl hij volgens Samsom zo'n uitdrukking niet zou hebben gebruikt tegen iemand van Nederlandse afkomst.

Samsom vindt dat de premier zich meer verbindend moet opstellen. Volgens D66 heeft de uitspraak van Rutte een toon van "Ga naar je eigen land" en CDA-voorman Buma noemde het "echt erg" als dit soort woorden de norm wordt.

Ondanks de kritiek nam Rutte zijn woorden niet terug. Hij zei dat hij tegen een 'Nederlandse Nederlander' dezelfde reactie zou gebruiken.

Koopkracht

In het debat waren verder veel discussies over de koopkracht. De linkse oppositie bleef daarover botsen met het kabinet. GroenLinks-leider Klaver en SP-voorman Roemer zeggen dat cijfers van het Centraal Planbureau uitwijzen dat door het kabinetsbeleid de laagste inkomens achterblijven. Maar volgens Rutte gaan mensen met de hogere inkomens er vooral op vooruit door loonstijgingen van hun werkgevers.

Het kabinet kreeg in grote lijnen steun voor de op Prinsjesdag aangekondigde plannen. De Kamer heeft nog wel een paar wensen. Zo vroeg een meerderheid het kabinet de opbrengst van verkeersboetes voortaan niet meer in de begroting van Veiligheid en Justitie terecht te laten komen, maar in de algemene middelen.

De Kamer vindt dat justitie voortaan een vast bedrag moet krijgen om de veiligheid in het verkeer te handhaven. Volgens de Kamer wordt de politie nu te veel geprikkeld om om financiële redenen zoveel mogelijk bonnen uit te delen. Het ministerie wilde dit jaar meer boetes ophalen.

Winkels op zondag

Een ruime Kamermeerderheid steunt een initiatief van de SGP om winkeliers niet te dwingen om hun winkel op zondag open te houden. Volgens de SGP gebeurt het nu geregeld dat ondernemers een boete krijgen als ze op zondag dicht zijn.

Verder wil de Kamer dat de wachtlijsten in de geestelijke gezondheidszorg worden weggewerkt. Een initiatief van de ChristenUnie daarover volgt op een noodoproep van het Leger des Heils over de opvang van verwarde personen.

Oekraïne-referendum

Een meerderheid van de Kamer wil verder dat het kabinet voor 1 november van dit jaar zegt wat het met de uitslag van het referendum over het samenwerkingsverdrag met Oekraïne doet. Rutte zei dat hij nog in Brussel onderhandelt over hoe het nu verder moet. Hij denkt dat het verdrag ondanks een Nederlands nee grotendeels toch doorgaat. Hij wil zich niet vastleggen op een termijn.

De wens om volgend jaar het eigen risico in de zorg te verlagen kreeg weinig steun en het kabinet ziet er ook niets in.

De komende weken behandelt de Tweede Kamer de begrotingen van de afzonderlijke ministeries.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl