NOS NieuwsAangepast

'Crisis is de reden waarom we geen kinderen krijgen in Italië'

In Rome waren vandaag tientallen demonstranten op de been. Ze protesteerden tegen de campagne voor de Dag van de Vruchtbaarheid van minister Lorenzin van Volksgezondheid. Niet alleen zat de campagne vol fouten, ook werden de verkeerde redenen voor de lage geboortecijfers van Italië genoemd, zeiden de demonstranten.

De redenen zijn namelijk niet het later krijgen van kinderen of een probleem met de vruchtbaarheid, de redenen zijn de economische crisis en werkloosheid, vinden ze. "Velen van ons willen wel kinderen, maar hoe kunnen we ze krijgen als we tijdelijke contracten hebben en geen salaris?", zei Fererica Ciarlariello.

Op de spandoeken naast haar stonden teksten als: 'neppe vruchtbaarheid: salaris, kinderdagverblijven, banen, welzijn' en 'ik ben in verwachting van herstel van het milieu'.

Italiaanse jongeren boos over vruchtbaarheidscampagne

De demonstranten verzamelden zich op de plek waar de Dag van de Vruchtbaarheid werd gelanceerd door de minister. "De minister faalde twee keer: bij de echte campagne en bij het bereiken van jongeren. Ze moet aftreden. Het echte probleem voor het lage geboortecijfer van onze generatie zijn niet onze baarmoeders, maar werkloosheid en sociale rechten", zei een van demonstranten.

Drie keer had Lorenzin uitleg moeten geven over de campagne. De laatste controverse ging over een folder die ter ere van Fertility Day werd uitgegeven met tips over vruchtbaarheid. Vier blanke modellen wezen op de folder op de goede gewoontes, terwijl de gevaren onder anderen werden verbeeld door een zwarte jongen die drugs gebruikte. Racistisch, oordeelden veel Italianen.

Maar al meteen bij het begin van de campagne ging het mis. De posters werden afgekraakt op Twitter. Italianen waren niet gecharmeerd van een rotte bananenschil met de waarschuwing "De mannelijke vruchtbaarheid is kwetsbaarder dan je denkt" of een bungelende sigaret met "Laat je zaad niet in rook opgaan".

En het vervolg was niet veel beter. Een andere afbeelding werd bestempeld als seksistisch, omdat vrouwen zich weggezet voelden als babymachines.

  • EPA
  • EPA
  • EPA
    Minister Lorenzin tijdens de opening van de Dag van de Vruchtbaarheid

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl