Een deel van de gevonden wapens wordt in de rechtszaal uitgestald
NOS Nieuws

Tafel vol wapens in rechtszaal bij proces tegen liquidatiebende

  • Remco Andringa

    Redacteur politie en justitie

  • Remco Andringa

    Redacteur politie en justitie

Het Openbaar Ministerie heeft bij het begin van het proces tegen een liquidatiebende een grote hoeveelheid wapens tentoongesteld in de rechtbank. Op een tafel in de zittingszaal lagen verschillende soorten automatische vuurwapens, die vorig jaar zijn gevonden in Nieuwegein. Met deze vondst werd een bende opgerold die volgens het OM liquidaties voorbereidde.

Vandaag begon het proces tegen de tien mannen, van wie er vier niet kwamen opdagen. Een van hen blijkt vertrokken te zijn naar het buitenland. De rechtbank wil dat hij opnieuw wordt gearresteerd.

Duidelijk verdacht

Volgens het OM spraken sommige verdachten in afgeluisterde gesprekken duidelijk over liquidaties. "Ik schoot zomaar wat naar beneden", "Ik ben niet vies van deze werk" en "Binnen 10 minuten hebben we die ding klaar" zeiden ze. Een van de verdachten adviseerde ook om slachtoffers nooit in het gezicht te kijken en meldde zich met de tekst "Hitman. At your service".

De verdachten zelf ontkennen alles en beroepen zich op hun zwijgrecht.

Het OM liet ook in het geheim gemaakte geluidsopnames horen van verdachten die in een natuurgebied bij Wijk bij Duurstede aan het oefenen waren met schieten. Een wapendeskundige zei het blikkerige geluid van een Kalasjnikov te herkennen.

Niet uitgesteld

Verschillende advocaten wilden dat de rechtszaak zou worden uitgesteld, onder meer om te zien wat het onderzoek naar Ennetcom aan ontlastend bewijs voor de verdachten gaat opleveren.

Dat bedrijf leverde versleutelde telefoons, die ook door de verdachten werden gebruikt. Justitie wil achterhalen of er geheim berichtenverkeer terug te vinden is op de server van het bedrijf.

Volgens het OM gaat het om "een immense hoeveelheid" data die nog onderzocht moet worden. Canada, het land waar de server staat, heeft onlangs ingestemd met het doorspelen van de gegevens aan Nederland, maar dat is nog niet gebeurd.

De rechtbank wilde daar niet op wachten en besloot dat de zaak tegen de Utrechtse bende gewoon behandeld kan worden. Het Openbaar Ministerie komt volgende week donderdag met de strafeis. De uitspraak wordt eind november verwacht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl