NOS NieuwsAangepast

Oppositie: doe iets met uitslag Oekraïne-referendum

Verschillende oppositiepartijen vinden dat premier Rutte veel te lang wacht met een reactie op de uitslag van het Oekraïne-referendum. Zowel voor- als tegenstanders van het associatieverdrag willen dat het kabinet direct de ratificatie van dat verdrag intrekt.

Rutte wil eerst nog onderhandelen in Brussel, omdat hij denkt dat het verdrag ondanks een Nederlands 'nee' grotendeels doorgaat. Dat is niet wat de nee-stemmers wilden, zei hij tijdens de Algemene Beschouwingen.

Genegeerd

Maar de oppositiepartijen vinden dat Rutte niet moet interpreteren waarom er precies tegen is gestemd, maar gewoon de uitslag moet uitvoeren. "Mensen hebben het gevoel dat ze genegeerd worden", zei Kamerlid Bontes van de groep Bontes/Van Klaveren.

Ook D66, dat campagne voerde vóór het verdrag, vindt dat kabinet actie moet ondernemen. "Dan weten de tegenstanders tenminste wat het gevolg is van hun nee-stem", zei fractievoorzitter Pechtold. Volgens hem treuzelt Rutte, en dat is slecht voor het vertrouwen in de politiek.

Oppositie valt Rutte aan om referendum

Over de verkiezingen heen

De oppositiepartijen zijn bang dat Rutte de hele kwestie over de verkiezingen wil heen tillen en over wil laten aan de mensen die dan aan de formatietafel zitten. Rutte blijft erbij dat het kabinet "zo snel mogelijk" met een standpunt komt.

Door eerst in Brussel te gaan onderhandelen hoopt hij te voorkomen dat de nee-stemmers uiteindelijk het gevoel hebben dat ze een kat in de zak hebben gekocht.

Maar volgens PVV-leider Wilders kan Rutte maar een ding doen: niet ratificeren. "Het gaat erom dat de stem van de bevolking wordt gerespecteerd. U bent de kat in de zak."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl