Nog even vegen voordat de trappen weer open gaan
NOS NieuwsAangepast

'Maak van Spaanse Trappen niet opnieuw een beerput'

  • Rop Zoutberg

    Correspondent Italië

  • Rop Zoutberg

    Correspondent Italië

De Spaanse Trappen in Rome gaan vandaag opnieuw open na een lange renovatie, die bijna een jaar duurde. Maar vrij van discussie is de oplevering van het schoongepoetste monument niet. De hoofdsponsor van de opknapbeurt zou het liefst zien dat toeristen niet meer terugkeren op de beroemde trappen.

Paolo Bulgari, directeur van het gelijknamige Italiaanse juwelenmerk, kijkt met angst en beven naar het weghalen van de laatste hekken. Wat hem betreft blijven de hekken er staan, om zijn investering van anderhalf miljoen euro in het monument voor langere tijd veilig te stellen.

Kwetsbaar

"De Spaanse Trappen zijn een prachtig en kwetsbaar monument, zoals we er zoveel hebben in Rome en Italië. We mogen niet toestaan dat nu de trappen weer op orde zijn het opnieuw een beerput in de open lucht wordt. De barbaren die zo nodig willen eten, drinken en vies maken moeten maar ergens anders heen", meent Bulgari.

Maar het is de vraag of hij zijn zin krijgt. Het plein wordt nu weer vrij gegeven aan de duizenden toeristen die dagelijks door de Romeinse binnenstad trekken. De Spaanse Trappen, aangelegd in 1723, zijn met de Trevifontein een van de voornaamste bezienswaardigheden.

Sommige Romeinen zouden graag zien dat de hekken blijven staan

De 135 treden van travertijn beginnen op Piazza Spagna en voeren naar de kerk Trinità dei Monti, die bovenop een heuvel ligt. Wereldberoemd werden de trappen vooral door een scene uit de film Roman Holiday uit 1953, waarin actrice Audrey Hepburn leunend tegen het monument een ijsje eet.

Meer recentelijk gingen de trappen en het plein de wereld rond nadat hooligans van Feyenoord er vernielingen aanrichtten tijdens charges voorafgaand aan de wedstrijd tegen AS Roma. De rellen in 2015 keerden afgelopen dagen terug in de Italiaanse media. Daarin werden ze gebruikt als voornaamste argument om Piazza Spagna beter te beschermen tegen de miljoenen buitenlanders die de hoofdstad bezoeken.

Opname van Roman Holiday op de Spaanse Trappen in 1953

Er valt iets voor te zeggen, vindt een toerist uit Nijverdal, die het plein bezoekt. "Zo blijven de trappen altijd mooi. Als je langs de zijkant loopt zie je het toch ook? De goeden moeten maar onder de kwaden lijden. Het kan niet anders."

Zijn vrouw is het maar gedeeltelijk met hem eens. "Als je met sponsors te maken krijgt, hebben die ook iets te vertellen. We zijn hier jaren geleden geweest en toen zijn we de trappen opgelopen. Dat was echt een mooie belevenis. Dat gaat voorbij als je het afsluit."

Veel te veel toeristen denken dat de stad een soort Disneyland is.

Inwoner van Rome

Maar de Romeinen zelf kijken er anders naar. Het is een goed idee de eeuwenoude trappen af te sluiten, vindt een man die schuin tegenover de trappen naar voorbereidingen van het openingsconcert kijkt.

"Vandalisme woekert door Rome heen. Veel te veel toeristen denken dat de stad een soort Disneyland is. Maar Rome is iets anders - overal waar je kijkt zie je geschiedenis. Mensen hebben het recht niet hier dronken te worden en hun roes uit te slapen op de monumenten."

Paniniverbod

Voorlopig lijkt de gemeente weinig haast te maken de bezienswaardigheden in de stad beter te beschermen. Al in 2012 stelde de stad een 'paniniverbod' in. Toeristen die op de monumenten met een broodje of pizzetta werden betrapt, konden rekenen op boetes die begonnen vanaf 25 euro. In de praktijk wordt de verordening echter niet of nauwelijks nageleefd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl