Drukkerij in Veenendaal
NOS Nieuws

Lichtpuntje voor noodlijdende drukkerijsector dankzij webverkoop

Jarenlang was het kommer en kwel in de drukkerijsector, met ook heel veel faillissementen. Maar aan al die somberheid lijkt dit jaar een einde te komen. Uit een rapport van ABN Amro blijkt dat de omzet in de eerste helft van dit jaar weer een kleine plus vertoont van ruim 1 procent; het beste resultaat voor de sector sinds 2007.

Vorig jaar bijvoorbeeld daalden de verkopen nog met 7 procent. Aanjager van de groei zijn vooral de internet-drukkerijen. Daar kan 24 uur per dag drukwerk worden besteld, dat vaak nog binnen een dag wordt afgeleverd ook.

Dat kan onder meer bij een bedrijf uit Roelofarendsveen. "Zo'n zestig à zeventig orders komen er per dag binnen. Uit Nederland, maar ook uit België en Frankrijk", zegt Ronald van der Meer. Dan kan het gaan om visitekaartjes, trouwkaarten, spandoeken, banners, beurswanden. "Tja, alles kan bijna bedrukt worden. En de klant vraagt erom."

Groeikansen

Hij herkent zich in de conclusies van ABN Amro: "Er zijn in de afgelopen crisisjaren veel drukkerijen failliet gegaan; toch vaak de bedrijven die in ontwikkeling stilstonden." De bedrijven die nu zijn overgebleven, lijken een goede boterham te kunnen verdienen.

ABN Amro ziet vooral in die 'moderne' markt groeikansen. Maar dat de omzet in de sector niet meer daalt, betekent niet dat er ook een einde komt aan de daling van de werkgelegenheid. Door de automatisering zullen ook de komende tijd nog banen verdwijnen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl