Premier Rutte (VVD) tussen de PvdA-ministers Asscher en Dijsselbloem
NOS NieuwsAangepast

Slechts een handvol vragen voor Rutte op dag 2 van de beschouwingen

Premier Rutte reageert vandaag op de tweede dag van de Algemene Politieke Beschouwingen op de vragen die gisteren door de fractieleiders van de Tweede Kamer zijn gesteld. Overigens zijn er slechts zo'n zeven vragen op de premier afgevuurd; op de eerste dag van de beschouwingen ging het namelijk nauwelijks over de plannen die het kabinet op Prinsjesdag heeft gepresenteerd.

In tegenstelling tot andere jaren legden de fractieleiders ook geen eisen op tafel over extra financiering voor bepaalde posten, of juist minder geld voor andere departementen.

Interrupties

De beantwoording van het geringe aantal vragen zal toch geruime tijd in beslag nemen, denkt politiek verslaggever Joost Vullings, omdat de fractievoorzitters naar verwachting uitgebreid de tijd nemen om de premier te interrumperen en zich zodoende te profileren.

Vullings verwacht dat Rutte zal stilstaan bij de verdiensten van het kabinet, dat volgend jaar meer geld uittrekt voor zorg en veiligheid. Ook zal hij aandacht vragen voor het thema dat ook gisteren al een grote rol speelde: de discussie over normen en waarden en de noodzaak tot versterking van de nationale identiteit, in reactie op integratieproblemen.

Motie

Als de premier klaar is met de beantwoording van de vragen, zijn de fractieleiders weer aan de beurt voor hun tweede termijn. SP-leider Roemer kondigde gisteren al aan met een motie te komen, waarmee hij voor volgend jaar een verlaging van het eigen risico in de zorg wil afdwingen.

De SP-voorman kreeg gisteren veel kritiek op zijn plannen voor goedkopere zorg, omdat hij er geen doorrekening bij kon leveren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl