NOS NieuwsAangepast

Keulse politie: Syriër (16) wilde aanslag plegen

Een Syrische asielzoeker van 16 jaar die gisteren in Keulen is gearresteerd, plande een bomaanslag. Dat heeft de Keulse politie bekendgemaakt. De jongen heeft in chats met IS-leden in het buitenland zijn "onmiskenbare bereidheid" geuit om zo’n aanslag te plegen.

Van die buitenlandse contacten zou hij ook al heel concrete tips hebben gekregen hoe zo’n bom te bouwen. Er zijn geen aanwijzingen dat hij daar al materiaal voor had gekocht.

De jongen kwam vorig jaar samen met zijn vader, moeder en zusje als asielzoeker naar Duitsland. De politie had tips gekregen over zijn opvallende, veranderende gedrag. Hij ging veel vaker naar de moskee, keek de maatschappelijk werkers niet meer aan en at alleen nog maar fruit, omdat al het andere voedsel onrein zou zijn. Ook stuurde hij IS-plaatjes naar familie en vrienden.

De politie was al eerder bij de jongen langs geweest. Afgelopen zondag was de derde keer, na een tip van een moskee die hij vaak bezocht. Op grond van de verdenkingen tegen hem werd zijn telefoon in beslag genomen waarop de chatgesprekken werden gevonden. De jongen werd gisteren gearresteerd in de noodopvang waar hij zat.

Aansporingen

Ook de daders van de aanslagen in juli in Würzburg en Ansbach stonden in nauw contact met een IS-lid. Ze overlegden hoe ze een aanslag konden plegen en hun contact spoorde ze tot op het laatste moment aan er ook echt mee door te gaan. De Duitse politie heeft na die aanslagen al meerdere terreurverdachten opgepakt. Vorige week nog zijn in Noord-Duitsland drie asielzoekers opgepakt, die een slapende cel van IS zouden vormen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl