Twee sportwagens van McLaren op een beurs in China
NOS NieuwsAangepast

'Apple overweegt McLaren over te nemen'

Om zijn auto-ambities verder te versterken overweegt Apple om Formule 1-teameigenaar en autofabrikant McLaren te kopen. Dat meldt de goed ingevoerde zakenkrant Financial Times. De deal is nog niet rond, de automaker zou tussen de 1 en 1,5 miljard pond waard zijn.

Volgens The New York Times gaan de gesprekken om een investering en niet om een overname. Het zou de tweede grote investering in korte tijd zijn, eerder dit jaar stak Apple 1 miljard dollar in de Chinese taxi-dienst Didi Chuxing. Daarnaast schrijft de krant dat Apple een start-up uit San Francisco wil overnemen die een elektrische zelf-balancerende motor ontwikkelt. Een woordvoerder van McLaren bestrijdt dat er gesprekken gaande zijn.

Apple is al zo’n twee jaar bezig met het ontwikkelen van een eigen auto. Dat gaat langzaam, volgens eerdere berichten zou het eerste prototype pas tussen 2018 en 2020 het licht zien. Onlangs schreef dezelfde zakenkrant dat Apple tientallen medewerkers van het project heeft ontslagen; het zou niet de goede kant opgaan.

Expertise

De overname van McLaren kan dan helpen, omdat het bedrijf veel expertise in huis heeft die Apple kan gebruiken. Die ervaring zit vooral in het Formule 1-team, dat al decennialang meedraait en succesvol is.

Dat team verwerkt de nieuwe technologische ontwikkelingen in F1-auto's, die later weer in personenauto's terechtkomen. Daarom is het bedrijf een interessante overnamekandidaat voor Apple. Interessanter dan bijvoorbeeld Tesla.

Volgens Formule 1-journalist van de NOS Louis Dekker kunnen we volgende week vrijdag een eerste reactie uit de Formule 1-wereld verwachten. "Dan is er een persconferentie voorafgaand aan de Grand Prix van Maleisië. Dan worden er ongetwijfeld vragen gesteld aan McLaren."

Opvallend

Het zou een opvallende overname zijn, aangezien Apple voor de buitenwereld weinig met auto’s heeft. Tegelijkertijd past het karakter van McLaren wel bij Apple en andersom. Daarnaast is zo'n aanbod aantrekkelijk voor McLaren, het bedrijf draaide volgens de Financial Times in 2014 een verlies van omgerekend 28,5 miljoen euro.

Sommige experts vragen zich wel af waarom Apple auto’s wil gaan produceren. Het is zo’n ontzettend andere wereld dan die van smartphones en computers, dat het nog een flinke klus zal worden voor het bedrijf. Anderen zien er een kans in, omdat de automarkt momenteel volop in beweging is.

Het zou de tweede miljardenovername zijn onder leiding van topman Tim Cook. In 2014 kocht Apple muziekdienst Beats voor 3 miljard dollar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl