NOS NieuwsAangepast

Voetbalhelden IJsland door conflict niet in game

De helden van het IJslandse voetbalteam zitten niet in FIFA 17, het nieuwste voetbalspel van gameontwikkelaar EA. Een meningsverschil over geld tussen de IJslandse voetbalbond en de ontwikkelaar blijkt onoverbrugbaar.

Tijdens het EK in Frankrijk overleefde het debuterende IJsland verrassend de groepsfase. Daarna wisten zij te stunten door de kwartfinale te bereiken na een 2-1 zege op Engeland. Thuisland Frankrijk bleek uiteindelijk wel een maatje te groot. Bij thuiskomst wachtte de voetballers een heldenonthaal.

IJslanders vieren indrukwekkend feest met supporters

De prestaties op het EK waren voor de IJslandse voetbalbond reden genoeg om de onderhandelingen met de gameontwikkelaar met gestrekt been in te gaan. De voetbalbond kreeg een eerste bod van 15.000 dollar om in het spel opgenomen te worden, zegt de bond tegen de BBC. Maar na de prestaties op het EK was die licentie volgens hen wel iets meer waard. Een tegenbod van de voetbalbond werd door EA van tafel geveegd.

Geir Thorsteinsson, de voorzitter van de IJslandse voetbalbond KSI, vindt het sneu voor de spelers van de spellenreeks. "De prestaties op het EK laten zien dat wij een behoorlijk goed team hebben, en veel mensen zouden met ons team willen spelen."

Volgens Thorsteinsson is er niet op een eerlijke en open manier onderhandeld over de vergoeding. "Zij kopen de rechten maar willen het eigenlijk bijna gratis krijgen."

KNVB: bedragen zijn niet te vergelijken

Tegen welk bedrag de KNVB de rechten heeft verkocht aan EA, kan de voetbalbond niet zeggen. Maar, zegt de bond, die bedragen zijn ook niet een-op-een met elkaar te vergelijken. "Het hangt ervan af hoelang het contract loopt, de populariteit van het team en hoe groot de achterban van het team is."

En dan is er nog de onderhandelingspositie van de bond met andere spelontwikkelaars, zoals met Konami dat het voetbalspel Pro Evolution Soccer 2017 uitgeeft. "Als je bij de ene uitgever een contract hebt, ga je niet zeggen wat je als bond krijgt. Maar het beleid is ook dat we nooit bedragen bekendmaken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl