Reconstructie van de MH17 op vliegbasis Gilze-Rijen
NOS NieuwsAangepast

Ministers van betrokken landen bespreken MH17-onderzoek in New York

De landen die betrokken zijn bij het strafrechtelijk onderzoek naar de ramp met vlucht MH17 blijven volledig gemotiveerd om de schuldigen voor de rechter te brengen. Op een bijeenkomst in New York hebben de ministers van Buitenlandse Zaken nog eens gezegd dat er gerechtigheid moet komen voor de nabestaanden.

De ministers van Nederland, België, Australië, Maleisië en Oekraïne bespraken de voortgang van het strafrechtelijk onderzoek en de wijze waarop mogelijke verdachten vervolgd moeten worden. Voor Nederland nam minister Koenders deel aan het gesprek.

Rechtszaak

Een belangrijk vraagstuk blijft bij welke rechtbank een eventuele rechtszaak moet worden aangebracht. Hierover is nog geen besluit genomen. Eerder blokkeerde Rusland de vorming van een MH17-tribunaal door een veto uit te spreken. Sindsdien wordt gezocht naar andere manieren om verdachten te vervolgen.

De ministers herhaalden hun steun voor het internationale onafhankelijke onderzoek door het Joint Investigation Team (JIT), dat onder leiding staat van het Nederlandse Openbaar Ministerie. Ze verwijzen daarbij naar resolutie 2166 van de Veiligheidsraad. Die bepaalt dat alle landen volledig moeten meewerken aan het onderzoek.

Bewijzen

Volgende week woensdag presenteert het JIT de bewijzen die zijn gevonden over het gebruikte wapen en de afvuurlocatie.

Vlucht MH17 werd op 17 juli 2014 boven Oost-Oekraïne uit de lucht geschoten door een Buk-raket. Daarbij kwamen alle 298 inzittenden om het leven. 196 van hen waren Nederlands.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl