Staatssecretaris Jette Klijnsma bij de behandeling van de Participatiewet in de Eerste Kamer in juni 2014
NOS NieuwsAangepast

Meer bijstandsuitkeringen door Participatiewet en vluchtelingen

Het aantal mensen in de bijstand neemt dit jaar en volgend jaar toe, ondanks de groei van de economie en de daling van de werkloosheid. Het Centraal Planbureau raamt het aantal bijstandsuitkeringen voor dit jaar op 389.000, een stijging van 7000 ten opzichte van eind 2015.

Volgend jaar verzeilen nog meer mensen in de bijstand. Het CPB verwacht een toename van 6000. Er zullen dan 395.000 mensen moeten rondkomen van een bijstandsuitkering. Een belangrijke oorzaak voor de stijging is volgens het CPB gelegen in de instroom van asielzoekers en vluchtelingen.

Wijzigingen in het sociaal beleid vormen een andere belangrijke oorzaak voor de stijging. Zo leidt de invoering van de Participatiewet ertoe dat gedeeltelijk arbeidsgehandicapten geen aanspraak meer kunnen maken op een Wajong- of WSW-uitkering en daardoor in de bijstand belanden.

De werkloosheid daalt dit jaar naar ongeveer 554.000 en dat drukt per saldo het aantal bijstandsuitkeringen. Want wie in de WW zit en geen werk vindt, belandt na verloop van tijd, als het recht op een WW-uitkering afloopt, in de bijstand.

Een bijstandsuitkering bedraagt voor een alleenstaande 960 euro. Voor een tweepersoonshuishouden is het bedrag 686 euro per persoon, en voor een driepersoonshuishouden 594 euro per persoon.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl