Pitt en Jolie kijken naar een expositie in Londen
NOS NieuwsAangepast

Scheiding Jolie en Pitt: dit kan pijnlijk worden voor iedereen

Zes kinderen, huizen in de Verenigde Staten en Frankrijk en een liefdadigheidsorganisatie. Angelina Jolie en Brad Pitt hebben veel te verdelen. Gisteren werd bekend dat de twee topacteurs gaan scheiden.

De scheiding wordt gecompliceerd door het feit dat de twee acteurs, die meer dan tien jaar bij elkaar waren, pas twee jaar geleden zijn getrouwd. De wet in Californië schrijft voor dat alleen bezittingen die tijdens het huwelijk zijn verkregen evenredig verdeeld moeten worden. Het tijdschrift Forbes is in de boeken gedoken en schat dat het stel in totaal samen ongeveer 555 miljoen dollar heeft verdiend, waarvan zo'n 117,5 miljoen sinds het huwelijk.

En wat te doen met de Jolie-Pitt Foundation? De liefdadigheidsinstelling die wereldwijd hulp biedt bij humanitaire rampen heeft miljoenen dollars op de bank en geeft aan goede doelen als SOS-kinderdorpen, natuurontwikkeling in Namibië en verschillende projecten in Cambodja.

Het maakt niet uit of je tien cent of tien miljard hebt, dit kan een pijnlijk proces worden voor iedereen.

Echtscheidingsadvocaat Mike Kretzmer
Pitt en Jolie met haar kinderen tijdens de promotie van Mr. and Mrs. Smith in 2005

Maar zoals bij iedere scheiding moet ook besloten worden wat er gaat gebeuren met de kinderen. Zes in dit geval, van de leeftijd van 8 tot 15 jaar. "Je verdeelt kinderen niet op dezelfde manier zoals je dat met bankrekeningen kunt doen", zegt Mike Kretzmer, een echtscheidingsadvocaat in LA die in het verleden verschillende beroemdheden heeft bijgestaan.

Volgens hem moeten de twee zich vooral richten op een werkbare regeling rond de opvoeding van de kinderen. "Het maakt niet uit of je tien cent of tien miljard hebt, dit kan een pijnlijk proces worden voor iedereen."

'Het is nog onduidelijk of dit een voogdij-gevecht wordt'

De scheiding van het showbizzstel wordt wereldwijd op de voet gevolgd. Dat is niet verrassend, zegt de Nederlandse filmjournalist Robert Blokland. "Het gaat om twee van de machtigste en bekendste mensen van Hollywood. Ze genereren samen heel veel aandacht. Als ze uit elkaar gaan is het wereldnieuws."

'Ik dacht echt dat ze eeuwig bij elkaar zouden blijven'

Brad Pitt en Angelina Jolie leerden elkaar in 2004 kennen op de filmset tijdens de opname van de komedie Mr. & Mrs. Smith. "Toentertijd had Brad Pitt nog een relatie met Jennifer Aniston, een van de populairste actrices uit de televisieserie Friends", zegt Blokland. "Toen werd Angelina heel lang verweten dat ze hem van haar afgepakt had."

De relatie is sindsdien vaker onderwerp van gesprek geweest, zegt Blokland. "Vanaf het moment dat ze samen waren heeft hun relatie onder een vergrootglas gelegen. Elk gerucht werd uitvergroot en speculatie dat het fout zou gaan werd door de roddelpers uitgelicht."

Scheiding vaker aangekondigd?

"Het feit dat ze in 2015 ook al een film maakten over een relatiecrisis deed de geruchten aanzwellen", zegt de filmjournalist. Hij doelt op de film By the Sea, die gaat over een ongelukkig stel dat verlangt naar een beter leven.

Blokland trekt een vergelijking met andere Hollywoodscheidingen die min of meer door een film werden aangekondigd. "Elizabeth Taylor en en Richard Burton maakten samen Who's Afraid of Virginia Woolf? en toen bleek het ook niet zo lekker te lopen. Dat gold ook voor Tom Cruise en Nicole Kidman met Eyes Wide Shut. Dat was een film over een relatiecrisis. De twee gingen zo'n twee maanden later uit elkaar."

Dat dachten de twee zelf niet toen ze vorig jaar over de film By the Sea spraken. Ja, het was een beproeving, vonden ze allebei. "Te vergelijken met het naar bed brengen van de kinderen", aldus Pitt. "Een estafetteklus, en een voortdurende worsteling."

Maar als man en vrouwen kwamen ze er wel uit. Zeiden ze toen.

Jolie over laatste film samen: 'het was een beproeving'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl