Groot-Brittannië, met onder anderen Andy Murray, won in 2015 ten koste van België de Davis Cup
NOS SportAangepast

ITF wil sleutelen aan Davis Cup en Fed Cup

De internationale tennisfederatie ITF wil de opzet van de Davis Cup en Fed Cup veranderen. Zo moeten de finales van de landentoernooien vanaf 2018 op een van tevoren bepaalde locatie worden gespeeld.

De ITF denkt aan een systeem zoals in het Europees voetbal, waar de finales op neutraal terrein worden gespeeld. Bij de vrouwen opteert de tennisfederatie voor een zogeheten Final Four-weekend en moet op het hoogste niveau het aantal deelnemers van acht naar zestien landen.

Huidige systeem

In het huidige systeem bij de mannen, dat al zestien landen in de wereldgroep heeft, heeft een van de twee finalisten altijd thuisvoordeel. "In de Davis Cup weten we nu dat Kroatië en Argentinië in de finale staan, maar nog niet in welke stad die gehouden wordt", aldus ITF-voorzitter Davis Haggerty.

Voorzitter ITF: Champions League goed voorbeeld Davis Cup

"Zo is het moeilijk plannen en kort dag om mensen enthousiast te krijgen. Als je voordat de competitie begint al weet waar de finale is, kunnen tennisfans zich daarop verheugen en plannen maken om af te reizen."

Inkorten van partijen

Andere plannen die mogelijk in 2018 worden toegepast zijn het inkorten van de lengte van de partijen, die nu nog volgens het best-of-five systeem worden gespeeld. Dit jaar werd om dezelfde reden al in de Davis Cup een tiebreak ingevoerd in de vijfde set.

Volgend jaar augustus tijdens de US Open, als alle partijen bij elkaar zijn, wordt er een besluit genomen over de plannen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl