Het vakantiepark waar Lisa met haar familie verbleef voor ze een aantal dagen verdween
NOS NieuwsAangepast

Man die Lisa (13) van camping weglokte en misbruikte voor de rechter

Het is juli 2015. De 13-jarige Lisa uit Spijkenisse verdwijnt ineens van de camping in Nieuw-Milligen waar ze met haar familie op vakantie is. Een grote zoekactie wordt op touw gezet. Na vijf dagen wordt ze teruggevonden. Ze zit in een bus in Koudekerk aan den Rijn, het dorp waar de veel oudere man Danny D. woont.

Justitie denkt dat Lisa door hem is weggelokt van het vakantiepark. De man zou zich op Facebook hebben voorgedaan als een 14-jarige jongen en zo in contact met Lisa zijn gekomen. Justitie denkt dat de twee meerdere keren seksuele handelingen bij elkaar hebben verricht. En dat is strafbaar, gezien haar leeftijd.

Vandaag begint de rechtszaak tegen de 43-jarige Danny D. Hij wordt onder meer verdacht van het plegen van ontucht. Justitie trekt drie dagen voor de zaak uit.

Andere meisjes

Danny D. wordt ook verdacht van het maken van pornografische webcambeelden van een groot aantal minderjarige meisjes. Hij wist via internet twee meisjes te verleiden tot een ontmoeting en had seks met ze. Bij zestien andere meisjes kwam het tot seksuele handelingen achter de webcam, laat het Openbaar Ministerie weten. Donderdag volgt daarvoor de strafeis.

Het blijft een groot probleem, kinderen moeten niet blind vertrouwen op de foto bij een chat en ouders moeten goed in de gaten houden wat hun kinderen op internet uitspoken.

Het OM over grooming

Onder toezicht

D. was in 2011 al veroordeeld voor een soortgelijk vergrijp. Ook toen zocht hij via internet contact met een minderjarige. Hij werd betrapt door een oplettende buschauffeur toen ze samen naar een zwembad gingen. De rechter veroordeelde D. destijds tot een half jaar cel en een proeftijd van drie jaar. Volgens Reclassering Nederland stond hij nog onder toezicht ten tijde van de verdwijning van Lisa.

Volgens D.'s advocaat heeft zijn cliënt zelf om verlenging van het reclasseringstoezicht gevraagd. D. zou de tijd nog niet rijp hebben gevonden om na zijn vorige straf op eigen benen te staan. Daarom werd het toezicht vorig jaar verlengd.

Het OM waarschuwt voor grooming. "Het blijft een groot probleem, kinderen moeten niet blind vertrouwen op de foto bij een chat en ouders moeten goed in de gaten houden wat hun kinderen op internet uitspoken."

Ook de Nationale Politie benadrukt het belang van preventie. "We leven in een digitaal tijdperk. Dit fenomeen is er en zal blijven bestaan. Scholen spelen een belangrijke rol in het bijdragen van bewustwording van ouders en het weerbaar maken van kinderen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl