Kermisatractie Katapult losgeschoten in Hengelo
In samenwerking met
RTV Oost
NOS NieuwsAangepast

'Losschieten van elastiek kermisattractie was productiefout'

De oorzaak voor het losschieten van een van de elastieken van een kermisattractie in Hengelo is een productiefout. Dat zegt kermisexploitant Mo de Vries, de eigenaar van de attractie, tegen RTV Oost. De NVWA, die onderzoek doet naar het incident, kan de oorzaak nog niet bevestigen.

"Het onderzoek loopt nog", zegt woordvoerder Lex Benden. Inspectiebedrijven denken echter dat de oorzaak van de fout dieper ligt, bij de inspectie van de kermisattracties.

Een van de elastieken van de kermisattractie Katapult op de Lambertuskermis in Hengelo kwam zondagavond los. Op dat moment zaten er twee mensen in de attractie. Zij raakten lichtgewond.

"De elastieken in de attractie kopen we in bij een gecertificeerde fabrikant in Oostenrijk. Volgens de veiligheidsvoorschriften mag je er 300 keer mee schieten, dit was de 261ste keer. Dus dit had niet mogen gebeuren", zegt De Vries. "Ik kan niets anders bedenken dan dat er een productiefout in het elastiek moet zitten. Ik heb direct mijn hele voorraad teruggestuurd."

Jaarlijkse keuring

Kermisattracties worden elk jaar gekeurd door een aangewezen keuringsinstelling (AKI), onder toezicht van de NVWA. Als de attractie wordt goedgekeurd, krijgt de eigenaar een certificaat. Daarnaast wordt ook nog een steekproef uitgevoerd door de NVWA.

"In de winter gaan we langs bij kermisexploitanten die meerdere kermisattracties hebben. Dan kijken we of ze een certificaat hebben voor elke attractie, of het onderhoud goed wordt uitgevoerd en of de eigenaren wel checks uitvoeren", legt Benden uit. "Ook voeren we controles uit op de kermis. Maar dat gebeurt alleen als we een tip krijgen van bezoekers of bij incidenten."

Buiten deze controles vindt er ook nog een inspectie door de gemeente plaats. Inspectiebedrijven en emeritus-hoogleraar veiligheidskunde Ben Ale doen vandaag een oproep in de Telegraaf om deze inspectie te verbeteren. De regelgeving voor deze inspectie is vorig jaar gewijzigd.

"De gemeente doet de opstellingsinspectie", vertelt Benden. "Als de attractie opgesteld staat, kijken zij of de attractie op de juiste plek staat, hij genoeg ruimte heeft, er genoeg ruimte is voor hulpdiensten, ga maar door." De gemeente kan dat uitbesteden aan een inspectiebedrijf. "Tot vorig jaar werd er door de gemeente nog extra gecontroleerd, maar dat gebeurt nu niet meer door een wetswijziging." Dat zou gevaarlijk zijn, zeggen de inspectiebedrijven vandaag.

Benden heeft echter niet de indruk dat er meer ongelukken met kermisattracties hebben plaatsgevonden. "Wel krijgen de incidenten veel meer aandacht in de media."

Beeld van hoe de inzittenden bevrijd worden uit de attractie

We hebben nu verkering.

Tweetal dat samen in de kapotte kermisattractie zat

Met de inzittenden van de kapotte kermisattractie in Hengelo gaat het inmiddels beter. Zij waren geschrokken, maar hebben door het incident de liefde bij elkaar gevonden. Het tweetal heeft verkering. "Ik zeg normaal gesproken niet zo snel 'ik hou van je' tegen iemand. Maar toen we na het ongeluk even bij zaten te komen en Julia me vroeg 'durf je te zeggen dat je van me houdt?', zei ik onmiddellijk ja", vertelt de 21-jarige Joey Jongedijk tegen Tubantia.

"Als je samen zoiets beleeft, leer je elkaar wel kennen. We hebben maar een paar minuten in dat 'bakkie' gehangen, maar voor mijn gevoel duurde het wel een jaar!"

Advertentie via Ster.nl