NOS NieuwsAangepast

Koning en koningin toegezwaaid tijdens balkonscène

Koningspaar zwaait vanaf balkon paleis Noordeinde

Bij Paleis Noordeinde in Den Haag hebben veel mensen koning Willem-Alexander en koningin Máxima toegezwaaid tijdens de balkonscène. De koning en koningin stonden samen met prins Constantijn en prinses Laurentien op het balkon. Toen de hekken aan de straat voor het paleis opengingen, renden mensen massaal naar het hek van het paleis om de koninklijke familie te kunnen zien.

Eerder in de middag had koning Willem-Alexander in de Ridderzaal de Troonrede voorgelezen. Hij stelde vast dat Nederland er beduidend beter voor staat.

De koning was samen met koningin Máxima met de Glazen Koets bij de Ridderzaal aangekomen. Toen ze bij Paleis Noordeinde in de koets stapten, klonk het Wilhelmus, net als bij aankomst op het Binnenhof en bij terugkomst bij het paleis.

Langs de route stonden veel mensen om de koninklijke familie toe te zwaaien. Sommigen stonden er al sinds vanochtend vroeg, omdat ze niets van de rijtoer en de balkonscène bij Paleis Noordeinde wilden missen. Prinses Beatrix stond ook langs de route om Willem-Alexander en Máxima toe te zwaaien, toen die weer teruggingen naar Noordeinde.

Rijtour in Glazen Koets

De Glazen Koets, waarin koning Willem-Alexander en koningin Máxima reden, is onlangs gerenoveerd. De Glazen Koets vervangt de Gouden Koets, die nu wordt gerenoveerd, en is de oudste koets van de Koninklijke Stallen.

Koningspaar komt aan bij Ridderzaal

Veiligheid

Er werd al vroeg gewerkt langs de route. Zo werden rubbermatten neergelegd, die moesten voorkomen dat de paarden zouden uitglijden, en er waren vanwege de veiligheid zandzakken neergezet op plekken waar veel publiek stond. Ook blokkeerden op een aantal plaatsen grote trucks de doorgang.

De koning en koningin hadden geoefend met het in- en uitstappen van de Glazen Koets, omdat dat anders is dan bij de Gouden Koets en er op Prinsjesdag uiteraard niets mocht misgaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl