Het strand bij de Turkse stad Antalya
NOS Nieuws

Nederlandse toerist mijdt Turkije, Griekenland en Zwitserland

Nederlanders hebben in de eerste helft van dit jaar aanzienlijk minder besteed aan vakanties in Turkije, Griekenland en Zwitserland dan in dezelfde periode in 2015. In tien jaar zijn de Nederlandse bestedingen in Turkije nog nooit zo laag geweest als nu, meldt het CBS.

Waar Nederlanders nu nog maar 81 miljoen euro besteedden in Turkije, was dat in de eerste helft van 2012 nog twee keer zo veel. Het land kampt met terroristische aanslagen en binnenlandse onrust.

Ook de toeristische uitgaven in Griekenland zijn het laagst in tien jaar. Dat land worstelt al enige tijd met de vluchtelingencrisis.

De bestedingen in Zwitserland waren sinds 2006 maar één keer lager dan nu. De afname van het toerisme naar dat land is te wijten aan de Zwitserse frank, die sinds begin 2015 een stuk duurder is geworden.

Vaker naar Duitsland

In totaal gaven Nederlanders in het buitenland in de eerste helft van dit jaar 5,2 miljard euro uit. Dat is 100 miljoen minder dan een jaar eerder. In Oostenrijk, Spanje, Frankrijk en Duitsland groeiden de reisbestedingen met 132 miljoen euro.

Duitsland blijft voor Nederlanders met afstand de belangrijkste vakantiebestemming. Bijna een kwart van de buitenlandse reisbestedingen wordt hier gedaan. Duitsland wordt gevolgd door Spanje, Frankrijk, België en Oostenrijk.

Bij de reisbestedingen worden ook inkopen net over de grens en dagtochtjes meegerekend; logischerwijs vormen deze uitgaven vooral in Duitsland en België een substantieel deel van de Nederlandse bestedingen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl