Premier Abe sprak de VN toe in New York
NOS Nieuws

Japan belooft miljarden in strijd tegen vluchtelingencrisis

Japan trekt de komende drie jaar ruim 2,5 miljard euro uit voor de internationale vluchtelingencrisis. Dat heeft de Japanse premier Abe bekendgemaakt op de vluchtelingentop van de Verenigde Naties in New York.

Het geld is vooral bedoeld voor humanitaire hulp aan vluchtelingen en om landen te ondersteunen die vluchtelingen opvangen. Volgens Abe zijn de huidige migrantenstromen ongekend en is er sprake van een "ernstige voortdurende humanitaire crisis".

Japan staat erom bekend dat het gul geeft aan vluchtelingen. Bij de Algemene Vergadering van de VN vorig jaar stelde het land al ruim 1,4 miljard euro beschikbaar voor Syrische en Iraakse vluchtelingen en voor de vredesopbouw in het Midden-Oosten. Toch heeft Japan zelf tot nu toe nauwelijks vluchtelingen opgenomen.

China

Ook China maakt meer geld vrij voor humanitaire hulp aan vluchtelingen. De Chinese premier Li Keqiang zei op de VN-top dat het land bijna 90 miljoen euro extra geeft om het internationale vluchtelingenprobleem het hoofd te bieden.

Li zei tegen de wereldleiders dat het grote aantal vluchtelingen een bedreiging vormt op politiek en sociaal gebied. Ook is de veiligheid volgens hem in het geding, omdat terroristen misbruik kunnen maken van vluchtelingenstromen.

Koenders

Tijdens de top tekenden alle VN-lidstaten een verklaring waarin ze beloven hun verantwoordelijkheid te nemen. Ook staan er regels in waaraan ze zich moeten houden. Die gaan bijvoorbeeld over bescherming van vluchtelingen, mensenrechten en opvang en integratie.

Minister Koenders van Buitenlandse Zaken, die bij de top was, vindt dat de verklaring niet ver genoeg gaat. "Ik had graag hardere toezeggingen willen zien, bijvoorbeeld over de doelstelling voor hervestiging van de totale vluchtelingenpopulatie", zegt Koenders. Ook had hij op meer afspraken gehoopt op het gebied van monitoring van de nieuwe regels.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl