Rafael Nadal
NOS SportAangepast

Ook medische gegevens Nadal en Farah op straat

Opnieuw zijn er medische gegevens van topsporters gelekt uit de systemen van het wereldantidopingagentschap WADA. De Fancy Bears, zoals de vermoedelijk Oost-Europese hackers zich noemen, publiceerden ook de documenten van atleet Mo Farah en tennisser Rafael Nadal.

Vorige week werden al zogeheten medische attesten gelekt van 29 sporters. Onder die sporters waren Tour de France-winnaars Chris Froome en Bradley Wiggins en tweevoudig Wimbledon-kampioene Petra Kvitová.

In de documenten staan gegevens van internationale bonden die toestemming geven op het tijdelijk gebruik van een - normaal gesproken - verboden middel. In de meeste gevallen om een infectie, allergie of verkoudheid te bestrijden.

Mo Farah

Twee keer toestemming voor Farah en Nadal

Uit de gelekte gegevens van loper Farah valt te lezen dat hij in oktober 2008 eenmaal de corticosteroïde triamcinolone mocht gebruiken. Ook kreeg de olympisch kampioen op de 5 en 10 kilometer in juli 2014 verboden middelen via een infuus toegediend in een ziekenhuis, omdat hij tijdens een training onwel was geworden.

Nadal kreeg eveneens twee keer toestemming voor het gebruik van een verboden middel. De veertienvoudig grandslamwinnaar had een medisch attest in 2009 en 2012.

Een andere bekende sporter van wie de 'Fancy Bears' maandag het medisch dossier lekte is de Engelse golfer Justin Rose. Hij won in Rio olympisch goud. Ook de Hongaarse zwemkampioen Laszlo Cseh is een van de gedupeerde sporters.

WADA denkt dat de hackers met de digitale inbraak wraak willen nemen voor de onthullingen van WADA over het dopingprogramma van de Russische staat.

Poetin: data zijn verhelderend

De Russische president Vladimir Poetin heeft de actie van de hackers afgekeurd, maar vindt de gelekte data wel verhelderend. "De data tonen aan dat er ogenschijnlijk gezonde sporters aan de Olympische Spelen hebben meegedaan die verboden middelen hebben genomen die hun voordeel hebben gebracht."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl