NOS WielrennenAangepast

Groenewegen troeft toppers af in eerste etappe Eneco Tour

Groenewegen troeft sprinttoppers af in Eneco Tour

Dylan Groenewegen heeft de eerste rit in de Eneco Tour gewonnen. De nationaal kampioen (Lotto-Jumbo) was iedereen de baas in de massasprint.

De eerste rit was er een over 184,7 kilometer met start en finish in Bolsward. Al snel vormde zich een kopgroep van vijf man: de Belgen Bart Van Lerberghe, Frederik Backaert en Laurens de Vreese, de Italiaan Matteo Bono en de Nederlandse Roompot-renner Brian van Goethem. Zij pakten vier minuten voorsprong, verdeelden bij de tussensprints de bonficatieseconden en werden op 3 kilometer van de meet gegrepen.

In de rommelige eindsprint, waarin alle treintjes ontspoorden, hield Groenewegen favorieten als Nacer Bouhanni, Peter Sagan, Edvard Boasson Hagen, Alexander Kristoff, Giacomo Nizzolo, Arnaud Démare Marcel Kittel en André Greipel gedecideerd achter

Groenewegen: nu staan we er gewoon

Het is voor de 23-jarige Groenewegen zijn negende zege van het seizoen, maar zijn allereerste in de WorldTour. Dinsdag begint hij in de leiderstrui aan de tweede etappe, een tijdrit van 9,6 kilometer in Breda. In het algemeen klassement heeft Groenewegen dankzij bonificatieseconden vier tellen voorsprong op Bouhanni en Backaert.

De Nederlands kampioen was uiteraard zeer tevreden met zijn zege voor eigen publiek. "Het doel was om hier een etappe te winnen. Als je dat dan meteen de eerste rit doet, is dat heel mooi. We hebben er hard voor gewerkt en vandaag lukte het."

"In de Tour kregen we veel kritiek dat het steeds niet lukte", keek Groenewegen terug op afgelopen zomer. "Nu staan we er gewoon en winnen we wel. Dat maakt het heel mooi. Alle sprinters doen hier mee en dat maakt de overwinning heel speciaal."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl