Ook Britten betrokken bij aanval op Syrische leger
Ook de Britse luchtmacht was betrokken bij een luchtaanval van de internationale coalitie waarbij tientallen Syrische militairen zijn gedood. Eerder was al bekend geworden dat ook Denemarken en Australië aan de aanval op zaterdag meededen, ten zuiden van Deir al-Zor.
Het Britse ministerie van Defensie spreekt van een vergissing. Groot-Brittannië zou Syrische regeringstroepen niet opzettelijk aanvallen, zegt een woordvoerder. Het Britse leger zegt alle medewerking te verlenen aan een door de coalitie ingesteld onderzoek.
Reaper
Bij de aanval waren ook Deense F-16's, Australische Hornets en Amerikaanse vliegtuigen betrokken. Volgens de BBC was de Britse bijdrage aan de aanval een Reaper, een onbemand vliegtuig. Die kan Hellfire-raketten en lasergeleide Paveway-bommen afvuren.
De Amerikanen die de internationale coalitie tegen Islamitische Staat aanvoeren, hebben al toegegeven dat sprake is van een vergissing. De Russen zeggen dat er zeker 62 Syrische militairen zijn gedood.
Assad
De Syrische president Assad noemde de aanval van zaterdag vandaag een overduidelijke daad van agressie. Het is volgens hem een teken dat de landen die Syrië niet goed gezind zijn, steeds meer steun verlenen aan terroristen.
Wat er precies is misgegaan, is onduidelijk. Zo hebben coalitietroepen de Syrische militairen aangezien voor IS-strijders. De VS zegt de Russen te hebben gewezen op de aankomende luchtaanvallen in het gebied, maar Moskou heeft de coalitie niet gewaarschuwd voor de aanwezigheid van Syrische troepen. Waarom is niet duidelijk.
Staakt-het-vuren?
Het incident heeft het zeer fragiele staakt-het-vuren dat de Amerikanen en Russen hebben afgesproken, verder onder druk gezet. Toch sprak de Amerikaanse minister Kerry vanmiddag in New York van "een goede nacht". Volgens hem worden op korte termijn op zeker acht plaatsen in Syrië hulpgoederen afgeleverd. Hulpkonvooien toegang geven tot belegerde gebieden is een van de belangrijkste voorwaarden uit het staakt-het-vuren.
Het Russische leger zegt intussen dat het voor het Syrische leger zinloos is om zich aan zijn afspraken te houden, als de rebellen doorgaan met het schenden van het staakt-het-vuren. Volgens Moskou hebben de opstandelingen 63 burgers en 153 Syrische soldaten gedood sinds het bestand vorige week maandag inging.
De Russen claimen dat het Syrische leger zich al die tijd aan de afspraken heeft gehouden. Een woordvoerder liet in het midden of het Syrische leger zich nog gebonden voelt aan de afspraken. Hij zei ook niet wat volgens Moskou de status van het staakt-het-vuren momenteel is.
'Klinisch dood'
Een lid van het onderhandelingscomité van de Syrische oppositie heeft het staakt-het-vuren in een interview met persbureau AP "klinisch dood" genoemd. De oppositie zegt dat Syrië en zijn bondgenoten het bestand 254 keer hebben geschonden sinds het vorige week van kracht werd.
Een andere oppositiegroep zei tegen persbureau Reuters dat het staakt-het-vuren in alle opzichten faalt en dat het in de praktijk ten einde is. Het hoofd van een andere rebellengroep zei dat het bestand niet vol te houden is, zoals het er nu voor staat.