Vakcentrale FNV wil dat meer mensen een vaste baan krijgen
NOS NieuwsAangepast

Lagere looneis, maar FNV wil wel meer vaste banen

De FNV vindt dat er een eind moet komen aan de groei van het aantal mensen met tijdelijke banen en oproepcontracten. Volgens de vakcentrale is die laatste groep de laatste jaren verdubbeld tot 900.000 werknemers.

De vakcentrale zet daarom komend cao-seizoen in op meer vaste banen. De overstap naar een vaste baan levert volgens de FNV tientallen procenten meer loon op.

Naast de inzet om meer flexwerkers aan een vaste baan te helpen, stelt de FNV een looneis van 2,5 procent. De traditionele looneis, een dag voor Prinsjesdag, is daarmee dit jaar een half procent lager dan de laatste twee jaar. Dit terwijl onder meer De Nederlandse Bank, Rabobank en minister Dijsselbloem (Financiën) aangaven dat er ruimte is voor een stijging nu de economie herstelt en de winsten toenemen.

"We zien een enorme groei van het aantal flexibele contracten", reageert Mariëtte Patijn, coördinator arbeidsvoorwaardenbeleid bij de FNV. "Als we die mensen naar een vast contract kunnen leiden, gaan ze er wel tot veertig procent op vooruit. Er is inderdaad loonruimte en die willen we dus gaan gebruiken voor meer vaste banen. Werkgevers zien werknemers steeds vaker als koopwaar waar je onbeperkt op kunt afdingen. Er moet een eind komen aan de race naar beneden door nog meer tijdelijke baantjes en oproepkrachten".

Minder macht

Tegelijkertijd erkent Patijn dat de bonden ook aan macht inleveren. "Mensen kunnen wel meer loon willen, maar dan moeten ze ook lid worden van de vakbond." Volgens Patijn is het in sommige bedrijfstakken lastig een vuist te maken en hebben werkgevers een sterkere positie.

FNV mist soms de kracht

Desondanks vindt econoom Evert Verhulp van de Vrije Universiteit van Amsterdam de looneis van 2,5 procent niet heel erg laag. "Het is meer dan de inflatie". Tegelijkertijd maken hogere lonen het voor werkgevers nog aantrekkelijker om met goedkopere tijdelijke krachten in zee te gaan. En dat is wat de bonden juist niet willen, is de analyse van Verhulp.

VNO-NCW noemt een centrale looneis "iets van vroeger." De werkgeversorganisatie waarschuwt dat er nog steeds veel bedrijven zijn die nog herstellen van de crisis. Nu al forse loonstijgingen geven zou het herstel in de knop breken. In sectoren waar het wel kan, zijn al loonsverhogingen afgesproken, aldus VNO-NCW.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl