Bij de steekpartij raakten acht mensen gewond
NOS NieuwsAangepast

IS eist verantwoordelijkheid op voor steekpartij Minnesota

De steekpartij in een winkelcentrum in Minnesota is uitgevoerd door een 'soldaat van Islamitische Staat', claimt IS via zijn persbureau Amaq. Zeker acht mensen hebben verwondingen opgelopen.

In een verklaring zegt Amaq: "De uitvoerder van de steekpartij gisteren in Minnesota was een soldaat van Islamitische Staat. Hij voerde de operatie uit als reactie op de oproep om inwoners van landen die deel uitmaken van de coalitie van kruisvaarders, als doelwit te zien."

De claim kwam onder meer binnen bij persbureau Reuters. Dat zegt de authenticiteit van de mededeling niet te kunnen verifiëren.

'Lone wolves'

Het is ook niet duidelijk of de leiding van IS betrokken was bij de planning van deze aanslag in Minnesota of er van tevoren iets van wist. De terreurgroep heeft dit soort acties van 'lone wolves' de afgelopen tijd aangemoedigd. De organisatie heeft in het verleden ook de verantwoordelijkheid opgeëist voor aanslagen die niet door het centrale leiderschap waren bedacht.

Een man in een uniform van een particulier beveiligingsbedrijf viel, gewapend met een mes, zeker acht mensen aan in het winkelcentrum Crossroads Center in St. Cloud. Hij riep verschillende keren Allah aan en vroeg zijn slachtoffers of ze moslim waren voordat hij stak. De dader is doodgeschoten door een politieagent die op dat moment niet in dienst was, zeggen de autoriteiten in Minnesota.

FBI: waarschijnlijk terreurdaad

De FBI houdt in het onderzoek naar de aanslag op het winkelcentrum er rekening mee dat het waarschijnlijk een terroristische daad was, zegt een woordvoerder.

De slachtoffers zijn in het ziekenhuis behandeld voor hun verwondingen. Niemand van hen is levensgevaarlijk gewond geraakt. Een van hen ligt nog in het ziekenhuis.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl