Peter Sagan komt als winnaar over de meet in Plumelec
NOS WielrennenAangepast

Oppermachtige Sagan sprint naar eerste EK-goud op weg

Peter Sagan heeft in het Franse Plumelec de wegwedstrijd bij de EK wielrennen op zijn naam geschreven. De 26-jarige Slowaakse wielrenner bleef in de massasprint de Fransman Julian Alaphilippe en de Spanjaard Daniel Moreno net voor.

Bert-Jan Lindeman ging al vroeg op pad en kreeg de Zwitser Pirmin Lang, de Est Risto Raid en de Oekraïner Andrii Bratasjtsjoek met zich mee. Het viertal kreeg de zegen van het peloton en fietste zo'n elf minuten voorsprong bij elkaar.

Halverwege de koers vonden de favoriete renners in het peloton het welletjes en werd het tempo opgeschroefd. Het gat met de koplopers werd kleiner, maar Lindeman bleef strijden. Hij werd als laatste van de vroege vluchters ingerekend.

  • NOS
    De uitslag van de wegwedstrijd

De Kort en Oomen in de aanval

Nadat Lindeman was opgeslokt, koos een grote groep met onder anderen Koen de Kort en Sam Oomen het hazenpad, maar zij werden op het slotklimmetje in de voorlaatste van de in totaal zeventien ronden ingerekend.

De Italiaan Moreno Moser probeerde het vervolgens in de slotronde. Hij kreeg 33 tellen, maar dat bleken er niet genoeg. Op hetzelfde klimmetje als waar De Kort en Oomen werden ingerekend, vond ook hij zijn Waterloo.

Nota bene zijn landgenoot Davide Villella riep hem tot de orde. Villella hield ook geen stand. Op het laatste stuk kwam daar ineens wereldkampioen Sagan, die zich de hele koers stil had gehouden. Zijn eindsprint was voor iedereen te machtig.

Het was de eerste keer dat de Europese titelstrijd ook een wedstrijd voor profs kende en dus is Sagan de eerste mannelijke kampioen. "Heel speciaal", reageerde de Slowaak. "Het was zwaar onderweg. Een keer de slotklim fietsen is makkelijk, maar zeventien keer is een ander verhaal."

Tijd om feest te vieren heeft Sagan niet. Morgen meldt hij zich alweer in Bolsward voor de start van de Eneco Tour.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl