President Poetin brengt zijn stem uit
NOS NieuwsAangepast

Verkiezingen in Rusland, vermoedelijk meer steun voor Poetin

De bevolking van Rusland kan vandaag naar de stembus om een nieuw parlement te kiezen. Verwacht wordt dat de partij Verenigd Rusland van president Poetin en premier Medvedev zijn positie in de Doema versterkt.

Verenigd Rusland heeft daar nu al een meerderheid: 238 van de 450 zetels. Daarnaast zijn er drie partijen die de regering steunen.

De oppositie komt er absoluut niet aan te pas. Die bezet nu één zetel en volgens opiniepeilers is het maar de vraag of die behouden blijft.

Een stemlokaal in Moskou

Waarnemers van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa houden toezicht. De regering wil voorkomen dat de verkiezingen als oneerlijk worden bestempeld, zoals dat in 2011 gebeurde. Toen gingen in Moskou maanden achtereen duizenden mensen de straat op, omdat er gefraudeerd zou zijn.

Een klacht over fraude is al binnen. Een liberale parlementskandidaat uit de Altaj-regio in Zuid-Siberië zei tegen persbureau Tass dat jongeren stemmen uitbrengen voor ouderen die niet komen stemmen. De Russische kiesraad zegt dat de verkiezingen in deze regio ongeldig worden verklaard als dit waar blijkt te zijn.

Militairen van de Russische marine in een stemlokaal op de Krim

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl