Voormalig vluchteling Abraham ging voor brons, maar kreeg goud

Hij kon zijn ogen niet geloven. Maar het gebeurde toch echt. Luttele meters voor de finish van de wegwedstrijd (C4-C%) de gingen de twee koplopers allebei onderuit. De koplopers die de uitgeputte Abraham op het laatst had moeten laten gaan.

En dus ging hij nog even op de trappers staan. Juichend passeerde hij de gevallenen. En nu is Daniel Abraham, 31 jaar en paralympisch wielrenner vanwege een onderontwikkeld onderbeen, paralympisch kampioen. "Ik heb er geen woorden voor. Ik ben zo blij!"

Abraham, die eerder in Rio vierde werd op de tijdrit, moest in de finale alle zeilen bijzetten om voorop te blijven met zijn twee medevluchters. "Het was of brons of niets. Ik ging voor brons.", stamelde hij na afloop. "Ik had de benen niet om te sprinten, maar dacht: ik ga niet vierde worden zoals de vorige keer."

Tot de laatste honderden meters bleef Abraham in het wiel van de Oekraïner Jegor Dementjev en de Australiër Alistair Donohoe en moest beide favorieten toen laten gaan. Tot zijn grote verbazing struikelden de favorieten vlak voor de streep.

"Nu is het mijn moment", zei Abraham bij zichzelf, "ik pak hem!"

In 1988 reden Steve Bauer en Claude Criquelion bij het wereldkampioenschap in Ronse elkaar in volle finale in de hekken. Maurizio Fondriest was toen de lachende derde.

Destijds was Abraham een driejarige peuter in de Hoorn van Afrika. Op zestienjarige leeftijd ontvluchtte Abraham de oorlog in zijn geboorteland Eritrea. In 2009 kreeg hij een verblijfsvergunning via het generaal pardon, dat toen eenmalig werd doorgevoerd.

Een Nederlands paspoort heeft hij echter niet. Daarvoor moet hij zijn oude, Eritrese paspoort inleveren. Maar dat paspoort heeft hij niet en terug naar Eritrea is geen optie.

Maar dankzij zijn prestatie in Rio de Janeiro mag de paspoortloze Abraham na terugkomst wel mooi op audiëntie bij premier Mark Rutte, en wie weet, de koning. Het is de voorlopige voltooiing van een moeizaam bestaan. "Ja, dat is voor mij nog het mooiste. Ook zonder paspoort voel ik me hartstikke Nederlander."

Deel artikel: