Een huifkar op het strand van Schiermonnikoog
NOS NieuwsAangepast

Poepopvangzak moet paardenpoeprel op Schiermonnikoog oplossen

Het is al jaren een probleem op Schiermonnikoog: paardenpoep. Toeristen maken graag een ritje met paard en wagen op het strand of rijden zelf een rondje over het Waddeneiland.

Tot ergernis van gemeente en inwoners wordt wat die dieren allemaal achterlaten op straat niet opgeruimd. Daarom bedacht de gemeente een oplossing: de paardenpoep-opvangzak.

Het is maar een klein paardje, dus zoveel komt er ook niet uit.

Visser, eigenaar van Shetland-pony

De poepzak moet onder de staart van het paard gehangen worden, zodat die de poep opvangt en de vijgen niet op straat terechtkomen. Een paardeneigenaar op het eiland vindt het overdreven. Hij ruimt namelijk wel altijd de paardenpoep op. "Wij hebben een Shetland-pony. Dat is maar een klein paardje, dus er komt ook niet veel uit."

Volgens hem is zo'n zak vervelend voor de eigenaar, maar ook voor het paard zelf. "Ik vind het jammer dat dit verplicht wordt omdat anderen zich niet aan de regels kunnen houden. Deze zak is te groot voor het beestje en dat is vervelend."

Huifkarren

Een wethouder van Schiermonnikoog zegt dat paarden die huifkarren trekken de grootste veroorzaker van de overlast zijn. "We hebben weleens gezien dat zo'n paard zijn behoefte doet, vóór het gemeentehuis. En toen werd het niet opgeruimd."

Waarom doet iedereen toch zo moeilijk over die paardenpoep?

Medewerker huifkartocht-bedrijf Schiermonnikoog

Een medewerker van een huifkartocht-bedrijf, die liever anoniem blijft, vindt de nieuwe regelgeving overdreven. "Het komt inderdaad wel voor dat de paardenpoep niet à la minute wordt opgeruimd, omdat dat op dat moment niet mogelijk is. Maar mijn broer, die met zijn huifkar rondrijdt, gaat altijd later terug om het op te ruimen. Alleen zijn er dan al auto's overheen gereden en is die poep veranderd in stof."

Daarom is die hele regelgeving niet nodig, zegt hij. "Ik ben de regels zat. Niks mag hier meer. Sommige paarden worden bang van die zakken, en dan krijg je weer ongelukken. Het slaat nergens op. Als mensen door de natuur wandelen, hebben ze ook geen problemen met de koeienpoep. Als fietsers langs de dijk fietsen, hebben ze ook geen problemen met de schapenpoep. Waarom doet iedereen zo moeilijk over die paardenpoep?"

De poepopvangzak is vanaf nu verplicht voor elk paard.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl