Draden en plakkers couveusekindjes kunnen weg
Acht ziekenhuizen beginnen een proef om de huid van kwetsbare couveusebaby's minder te belasten. In plaats van met plakkers en draden willen kinderartsen met een huidvriendelijk bandje de hartslag, ademhaling en temperatuur van te vroeg geboren kindjes meten.
Tijdens de proef krijgen de baby's een zacht bandje om dat draadloos kan meten en niet steeds verwisseld hoeft te worden.
De elektroden-plakkers waarmee de functies nu nog gemeten worden, moeten elke twee tot vijf dagen vervangen worden. Dat levert soms pijn op voor het kindje en stress voor zowel kind als ouders, zegt Gert Jan van Steenbrugge, directeur van de Vereniging van Ouders van Couveusekinderen.
'Moeilijke, emotionele achtbaan'
"Als een bevalling veel vroeger komt dan gepland, levert dat vaak een moeilijke periode voor ouders op", zegt Van Steenbrugge, die zelf ervaringsdeskundige is.
"In eerste instantie ben je als ouders bezig met de overleving van je kind, maar je moet je ook aanpassen aan een moeilijke omgeving met veel signalen en techniek. Plastisch gezegd hangt je kind aan draadjes."
Natuurlijk is het noodzakelijk om een kwetsbaar kindje goed in de gaten te houden, maar dat moet toch anders kunnen dan met zo veel plakkers en draden, dacht kinderarts-neonatoloog Sidarto Bambang Oetomo.
Hij bedacht het zachte bandje dat draadloos een aantal belangrijke functies kan meten, waardoor de plakkers niet langer nodig zijn. Ook huid op huid contact tussen baby en moeder wordt daardoor makkelijker.
De Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK) volgt de proef met grote belangstelling. Er wordt al langer gezocht naar alternatieven, want monitoren met plakkers is al lang niet meer van deze tijd, vindt Anton van Kaam. Hij is voorzitter van de neonatologie-afdeling van de NVK en als hoogleraar neonatologie verbonden aan het AMC in Amsterdam.
"Het is niet zo dat die plakkers en draden nu direct het grootste probleem zijn in de neonatologie, maar het zou beter zijn als het zonder kan", zegt Van Kaam. "De huid van prematuren is zo teer dat je met de plakker hele stukken huid eraf kunt trekken."
Niet laten verstoffen
Bambang Oetomo's zoon Fabio wilde niet dat het idee van zijn vader op een plank zou verstoffen en begon daarom samen met hem een bedrijf waarin hij het prototype verder uitwerkte.
Het bandje is al uitgeprobeerd in één ziekenhuis op te vroeg geboren kindjes die stabiel zijn, dus nog niet op de allerkleinsten. Dat gaat wel gebeuren in de volgende fase waaraan ook zeven andere ziekenhuizen meedoen, waaronder de UMC's in Amsterdam, het UMC Groningen en het UMC Maastricht.
Als ook de uitgebreide proef goede resultaten geeft, wil het familiebedrijf de vinding in 2018 op de markt brengen in binnen- en buitenland.