Een wagen van een hulpkonvooi bij een eerder staakt-het-vuren in Syrië
NOS NieuwsAangepast

Obama bezorgd over blokkade humanitaire hulp door Syrië

De Amerikaanse president Obama heeft gezegd dat hij bezorgd is over de aanblijvende blokkade van humanitaire hulp door de Syrische regering. Het toelaten van humanitaire hulp in noodlijdende regio's in Syrië is onderdeel van het akkoord tussen Amerika en Rusland over het staakt-het-vuren dat maandag inging in het land.

Obama legt daarom het proces zoals afgesproken in het akkoord met Rusland tijdelijk stil. Hij zegt dat het bestand eerst zeven dagen moet standhouden en humanitaire hulp ononderbroken toegang moet krijgen tot het proces kan worden hervat.

De VN-Veiligheidsraad schrapte vrijdag een vergadering waarbij de inhoud van het akkoord tussen de Russen en Amerikanen zou worden besproken. Volgens de Russische ambassadeur in de VS Tsjoerkin werd de vergadering op het laatste moment afgeblazen omdat de Amerikanen weigeren de inhoud te bespreken met de Veiligheidsraad.

Onenigheid

De Amerikaanse delegatie bij de VN reageerde in een verklaring dat de vergadering niet doorging omdat beide landen het niet eens waren over de inhoudelijke uitleg van het akkoord aan de Veiligheidsraad. Volgens de Amerikanen loopt de kans op een succesvol staakt-het-vuren daardoor gevaar.

In de verklaring beschrijft de delegatie dat een goede uitvoering van de overeenkomst met Rusland, met name de doorgang van humanitaire hulp, hun prioriteit heeft.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl