Raad van commissarissen van de KNVB, Johan Lokhorst rechts
NOS VoetbalAangepast

Voorzitter raad van commissarissen KNVB stapt op

Johan Lokhorst treedt per direct af als voorzitter van de raad van commissarissen betaald voetbal van de KNVB. Dat heeft hij vrijdagavond bekendgemaakt aan de andere vier leden van de rvc en de directie van de voetbalbond. De andere leden beraden zich op hun positie.

Jean-Paul Decossaux, directeur-bestuurder betaald voetbal, gaf echter al aan verder te willen in Zeist. “Ik begrijp en respecteer zijn beslissing. Binnen de KNVB gaan we door met ons werk en voeren wij verder intensief overleg met de rvc en het bondsbestuur.”

“Ik vind het jammer dat een deel van de eredivisieclubs ons werk om structurele veranderingen binnen de KNVB aan te brengen niet steunt", zegt Lokhorst op de site van de KNVB. "Ik betreur het ook dat die clubs deze week hun gebrek aan vertrouwen in mij en de RVC hebben kenbaar gemaakt. Zonder vertrouwen kun je niet functioneren."

Eredivisieclubs waren vertrouwen kwijt

Eerder deze week maakten de eredivisieclubs bekend dat ze het vertrouwen in de rvc waren kwijtgeraakt. De clubs waren verbolgen omdat ze niet betrokken waren bij de aanstelling van Gijs de Jong als opvolger van Bert van Oosteveen als directeur betaald voetbal.

Lokhorst was de voorzitter van de rvc, waar verder naast Kivits ook Simon Kelder, oud-international Johan de Kock en Ger Vermeulen deel van uitmaken.

'De clubs zijn helemaal klaar met de rvc'

Lokhorst voerde het toezichthoudende orgaan van de KNVB sinds de zomer van 2012 aan. Hij werd op 4 juni 2012 door de clubs benoemd als opvolger van Benk Korthals.

Lokhorst werkte de drie jaar daarvoor bij de Europese voetbalbond UEFA, als lid van de commissie die de financiën in de gaten houdt.

Kritiek op Lokhorst

De man die in het bedrijfsleven een topfunctie bekleedde bij ontbijtkoekfabrikant Peijnenburg kreeg veel kritiek op zijn functioneren bij de KNVB. Tegen de zin van directeur betaald voetbal Bert van Oostveen in besloot de rvc dit jaar een technisch directeur te benoemen.

Hans van Breukelen kreeg Oranje in zijn takenpakket, maar hij werd direct geconfronteerd met chaos bij Oranje.

Van Oostveen besloot ook een stap terug te doen, waarop de rvc besloot om Gijs de Jong voor te dragen als diens opvolger. Dat leidde weer tot verontwaardigde reacties bij de bondsvoorzitter Michael van Praag, die niet op de hoogte was gebracht over het vertrek van Van Oostveen, en de clubs. Die zegden woensdag het vertrouwen op in de rvc.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl