Politie in de wijk Poelenburg in Zaandam.
NOS NieuwsAangepast

Turkije kwaad over arrestatie Turkse journalist Zaandam

De Turkse regering is verontwaardigd over de aanhouding, maandag in Zaandam, van een Turkse journalist. De kritiek op de aanhouding van Fatih Özyar staat in een verklaring van het kantoor van de Turkse premier.

Özyar (54) werd maandag tegelijk met een aantal jongeren aangehouden in de wijk Poelenburg. Volgens de politie negeerde hij het samenscholingsverbod in de wijk, dat werd ingesteld vanwege de onrust daar. Naar eigen zeggen was Özyar de arrestaties van jongeren met zijn telefoon aan het filmen en toonde hij de agenten zijn perskaart, maar werd hij toch aangehouden.

Volgens de politie doet het er in dergelijke situaties niet toe of iemand een perskaart heeft; wie instructies van de politie niet opvolgt, kan worden opgepakt.

'Meten met twee maten'

De Turkse regering heeft het in de verklaring over een "repressieve aanpak" van de Nederlandse politie en zegt dat "daaraan helemaal geen aandacht wordt geschonken door de mensen die altijd kritiek uiten op de vrijheid van pers en meningsuiting in Turkije". Er wordt gemeten met twee maten, luidt het.

"We veroordelen de buitensporige aanpak door de Nederlandse politie van Fatih Özyar en volgen bezorgd wat de vrijheid van meningsuiting en pers betreft, de recente extreme maatregelen tegen journalisten in Nederland. Verder veroordelen we ook de mediabedrijven die de incidenten verslaan met een vijandige houding ten opzichte van onze president Erdogan en ons land en we beschouwen dat als een hate crime."

Geen perskaart

De politie zegt in een reactie dat de aangehouden man zich niet als journalist kon legitimeren. "We hebben de man diverse malen nadrukkelijk gewaarschuwd om weg te gaan. Nadat hij dat uiteindelijk deed, heeft hij er zelf voor gekozen om voor een tweede maal terug te komen. Hij hinderde daarbij de agenten in hun werk, mede door de manier waarop hij dat met zijn smartphone vastlegde. Na opnieuw meerdere vorderingen om te vertrekken, liet hij ons geen andere keuze dan hem aan te houden."

"Bij zijn aanhouding verzette hij zich en was de politie genoodzaakt handboeien te gebruiken. Onze aanpak is gericht op de jongeren in die wijk. We betreuren het dan ook ten zeerste dat we bij ons werk gehinderd worden door deze 54-jarige man."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl