Rutte tussen andere EU-leiders in Bratislava
NOS NieuwsAangepast

Rutte: EU, voer eerdere afspraken uit en handhaaf

Premier Rutte heeft na afloop van de de Europese top in Bratislava benadrukt dat de lidstaten van de EU vooral moeten uitvoeren wat ze eerder hebben afgesproken, bijvoorbeeld als het gaat over de aanpak van illegale migratie. De Europese Commissie moet de teugels van de handhaving strak houden, zei de premier.

In Slowakije werd gesproken over de toekomst van de Europese Unie. "We zijn vastbesloten een succes te maken van de EU met 27 lidstaten'', staat in de eindverklaring.

Geld Bulgarije

De EU-leiders hebben op de top in Bratislava ook besloten om Bulgarije 108 miljoen euro te geven om zijn grens te versterken en illegale immigranten tegen te houden. Bulgarije zegt sinds juni steeds meer illegale immigranten te krijgen uit het Midden-Oosten en Afrika. "Bulgarije wordt niet alleen gelaten met dit probleem", zei voorzitter Juncker van de Europese Commissie. De komende weken kan het bedrag nog oplopen tot de 160 miljoen euro waarom Bulgarije had gevraagd.

Tegelijkertijd zei de Hongaarse premier Orbán dat de EU-leiders er niet in zijn geslaagd een verandering tot stand te brengen in het Brusselse immigratiebeleid.

Op de top in een kasteel in Bratislava zijn verder geen grote besluiten genomen. Buiten het oog van de camera's zijn stevige gesprekken gevoerd, maar de uitkomsten daarvan zijn niet duidelijk. Omdat het een informele top was, zijn er geen officiële verklaringen uitgegeven. Volgens NOS-correspondent Tijn Sadée in het Radio 1-programma Nieuws en Co zijn er wel signalen hoe gespannen het er binnenskamers aan toe ging.

Slaapwandelend

Zo was er een tweet van de Griekse premier Tsipras, die vanuit het kasteel waar de leiders spraken, liet weten: "Slaapwandelend gaan we de verkeerde kant op". Volgens Sadée geeft die tweet aan hoe groot de verschillen zijn tussen Zuid-Europa, dat meer geld wil uitgeven om banen te creëren en Noord-Europa, dat zuiniger wil zijn.

Op de agenda stonden grote thema's als veiligheid, migratie en jeugdwerkloosheid. Een onderwerp dat voor premier Rutte belangrijk was om te bespreken was de verbetering van de interne Europese markt. Daarvan profiteert Nederland als exportland.

Premier Rutte: praten over welvaart, terreurbestrijding en migratiestromen

Op de top waren er ook botsingen tussen de leiders uit West- en Oost-Europa over de opvang van vluchtelingen. De Oost-Europeanen hebben geen zin om ook vluchtelingen op te vangen. Volgens bondskanselier Merkel waren de leiders het erover eens dat de illegale migratie moet worden gestopt.

Om de spanning te breken, was er halverwege de dag een boottochtje op de Donau gepland, maar ook dat verliep niet naar wens. Ze zouden naar een kunstmuseum varen op een schiereilandje, maar het schip kon niet aanleggen omdat het water te laag was. Ze voeren meteen weer terug naar het kasteel.

Politieboten bij het schip met de Europese leiders op de Donau

Verder was er de pijnlijk lege stoel van de leider van Groot-Brittannië. Volgens Sadée is er in elk geval niet een ander land dat vandaag heeft aangegeven uit de EU te willen stappen. Over de brexit is niet veel gesproken, zei premier Rutte. "Het zijn de Britten die uiteindelijk de knop moeten indrukken". Als de brexit doorgaat, is het mijn taak als minister-president ervoor te zorgen dat wij als Nederland daar zo min mogelijk last van hebben.

De Franse president Hollande en de Duitse bondskanselier Merkel geven steeds de boodschap dat ze beter gaan luisteren naar de burger en dat de kloof tussen de burger en de EU wordt gedicht. Sadée spreekt van een imago-oppoetsactie. Hollande zei "We gaan een nieuw Europees hoofdstuk voor de burger schrijven".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl