NOS NieuwsAangepast

Trump erkent dat Barack Obama in de VS is geboren

Donald Trump erkent in een verklaring dat president Obama geboren is in de Verenigde Staten. Daarmee heeft hij afstand genomen van zijn vroegere openlijke twijfels over de geboortegrond van Obama, de Amerikaanse staat Hawaï.

Trump legde de verklaring af in één zin, aan het eind van een persconferentie. "President Obama is geboren in de Verenigde Staten, punt uit." Hij sprak in een net geopend hotel in Washington, het Trump International Hotel.

Hij leidde de zin in met de al vaker door hem geuite beschuldiging dat Hillary Clinton tijdens de Democratische voorverkiezingen van 2008 begon met de hele controverse, iets wat Clinton altijd heeft ontkend.

Kenia

Het campagneteam van de Republikeinse presidentskandidaat liet vannacht al weten dat Trump niet langer twijfelde aan Obama's geboorteland, maar Trump zelf had nog nooit hardop erkend dat Obama een Amerikaan is.

Obama zelf antwoordde op vragen van journalisten dat hij niet erg verbaasd is over de erkenning dat hij in de VS is geboren. Hij zei verder dat hij wel iets beters te doen heeft dan commentaar geven op deze kwestie.

Obama geeft weinig om erkenning Trump

Trump heeft jarenlang gesuggereerd dat Obama heeft gelogen over zijn geboorteland en eigenlijk een Keniaanse moslim is. Kenia is het land waar Obama's vader is geboren. Trump leidde daarmee een beweging van tegenstanders van Obama die beweren dat Obama geen Amerikaan is en grondwettelijk gezien dus geen president mag zijn. Die beweging, in de VS de birther movement genoemd, wordt door Democratische aanhangers van Obama als racistisch bestempeld.

De campagneleider van de Democratische presidentskandidaat Clinton heeft na afloop van Trumps verklaring gefrustreerd gereageerd. "Het is schandalig dat Trump zichzelf het recht geeft te oordelen over de nationaliteit van Obama."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl