NOS NieuwsAangepast

Drenkelingen in Castricum worden nu gered door een robot

Zo werkt reddingsrobot Emily

Gered worden uit zee door een robot-reddingswerker, het zou zomaar kunnen gebeuren in Castricum aan Zee. Daar krijgen reddingswerkers uit heel Nederland vandaag en morgen een demonstratie van de Amerikaanse uitvinder van robot Emily (Emergency Integrated Lifesaving Lanyard). De Castricumse Reddingsbrigade krijgt een jaar lang de beschikking over de robot en heeft daarmee de Europese primeur.

Met deze op afstand bestuurbare reddingsboei kunnen drenkelingen razendsnel worden gered. "De robot haalt snelheden van wel 35 km per uur, dat ga ik niet halen", zegt Lennaert Zonneveld, al 28 jaar lid van de Reddingsbrigade in Castricum. Hij was het die op internet op de robot stuitte en het vervolgens naar Nederland haalde.

"De boei kan worden uitgerust met camera en intercomsysteem, zodat je kunt communiceren met de drenkeling. Dat is voor ons heel handig, want soms zie je van verre niet of iemand echt in nood is, of zoals vaak bij watersporters, alleen materiaalpech heeft." Of de boei met hoge snelheid ook tot gevaarlijke situaties kan leiden, weet Zonneveld nog niet. "We zullen goed moeten oefenen om niet tegen zwemmers aan te scheren."

We blijven wel altijd nodig om de drenkeling op te halen.

Lennaert Zonneveld, lid van de Reddingsbrigade

De ontwikkeling van de robot duurde 15 jaar, mede vanwege complexe drone-technologie. De robot kan worden uitgerust met nachtzichtcamera en verlichting om ook bij de schemering een reddingsactie voort te kunnen zetten. En er is een sonar-robot, speciaal voor zoektochten onder water.

"Maar duiken kan de boei niet, evenmin als slepen. We blijven dus altijd nodig om de drenkeling op te halen", zegt Zonneveld.

Veel potentie

De Castricumse Reddingsbrigade ziet veel potentie in dit nieuwe reddingsmiddel. Er kan snel een drijfmiddel worden aangeboden aan vier tot zes personen, en hulpverleners hoeven zich bovendien minder snel in gevaarlijke situaties te begeven.

Als wij met deze boei vijf tot tien mensen kunnen helpen, is dat al grote winst.

Sander Schmitz, voorzitter van de Castricumse Reddingsbrigade

"We rukken elke zomer gemiddeld 250 tot 300 keer uit, waarvan de helft echte reddingsacties en de helft preventieve acties. Elk jaar zijn er zo'n twintig incidenten op het water. Als wij met deze boei vijf tot tien mensen kunnen helpen, is dat al grote winst", zegt Sander Schmitz, voorzitter van de Castricumse Reddingsbrigade.

In het verleden had de robot kunnen helpen in bepaalde situaties, zegt Schmitz. "Soms moet er nog gezocht worden naar mensen of gewacht worden op de reddingsboot. Dan staat iemand hopeloos aan de kant te wachten, terwijl Emily allang had kunnen helpen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl