NOS NieuwsAangepast

Rabobank: lonen kunnen best een stuk verder omhoog

De stijging van het inkomen van huishoudens blijft achter bij de economische groei, zegt het economisch bureau van de Rabobank. Dat komt door de stijgende zorgkosten en doordat bedrijven verhoudingsgewijs minder aan lonen uitgeven.

Vooral zzp'ers lieten hun tarieven tijdens de crisis hard dalen. Sindsdien zijn ze niet meer op het oude niveau gekomen.

Ook blijft in het loon van werknemers in verschillende sectoren achter bij de economische groei.

10 procent

Dat geldt vooral voor de sectoren bouw, handel en transport. Zo had het loon in de bouw tussen 2000 en 2015 ruim 10 procent extra kunnen stijgen zonder dat de winstgevendheid van de bedrijven was aangetast, stelt de Rabobank.

In andere sectoren, zoals de detailhandel, de maakindustrie en de ICT, houdt het salaris van de werknemers wel gelijke tred met de toename van de productiviteit.

Inhaalslag

Bouwend Nederland is het niet met de Rabobank eens. De branchevereniging in de bouw zegt dat de afgelopen jaren al een inhaalslag is gemaakt met de lonen.

Een grotere verhoging is nog niet haalbaar, zegt de vereniging, doordat de marges in de bouw nog niet groot genoeg zijn. "Soms wordt er zelfs nog onder de kostprijs gewerkt", zegt een woordvoerder. Hij zegt dat het vertrouwen in de economie ook nog broos is.

Wel verwacht hij dat bouwsector de komende jaren verder aantrekt. Daardoor zullen meer mensen nodig zijn. "Daardoor gaat de totale loonsom voor de bouw verder stijgen", zegt hij.

Taak

"In de jaren tachtig was het argument om lonen niet te verhogen dat het slecht zou zijn voor onze concurrentiepositie", zegt econoom Martijn Badir van de Rabobank. "Maar dat is nu niet meer zo. Een loonstijging hoeft niet meer funest te zijn voor de Nederlandse concurrentiepositie."

'Inkomens blijven structureel achter bij groei economie'

Ook de overheid wordt door de Rabobank aangesproken. Die moet maatregelen nemen om werkgevers- en werknemerslasten terug te dringen. "Veel geld gaat via de overheid naar de zorgkosten". aldus Badir. "Als huishoudens meer willen overhouden, dan moeten die zorgkosten worden beteugeld."

De Rabobank is niet de eerste die pleit voor een hoger loon. Eerder al zei ook De Nederlandsche Bank dat er meer ruimte is voor salarisverhoging.

Minister Dijsselbloem ziet ook dat er in veel sectoren ruimte is voor loonsverhogingen, maar "het is aan de sociale partners om dat uit te onderhandelen

Dijsselbloem: in veel sectoren ruimte voor meer loon

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl