Rechter S. Sicking (L.) en advocaat Ejder Kose van de vier gedaagde vrouwen
NOS NieuwsAangepast

Ouders mogen Zaanse school geen terroristenschool meer noemen

De islamitische basisschool De Roos uit Zaanstad mag geen terroristenschool of Fetö-school meer worden genoemd. Ook mag het bestuur niet meer worden uitgemaakt voor landverraders. Dat heeft de rechter in Haarlem in kort geding bepaald. Op elke overtreding staat een dwangsom van 1000 euro met een maximum van 10.000 euro.

Fetö betekent 'de terroristische organisatie van Fethullah', de voornaam van Gülen. Turkije gebruikt de afkorting om zijn oordeel kracht bij te zetten dat de Gülen-beweging terroristisch is. Van de rechter mag De Roos wel een Gülen-school worden genoemd.

De school had geëist dat Nederlands-Turkse ouders stoppen met een hetze tegen de school. Volgens het bestuur brengen ze de school op WhatsApp en Facebook ten onrechte in verband met de Gülen-beweging en roepen ze anderen op hun kinderen er weg te houden.

Rectificatie

De school is niet op alle punten in het gelijk gesteld. De ouders hoeven hun Whatsapp-groep niet op te heffen en hoeven ook geen rectificatie te plaatsen in De Telegraaf.

Negen docenten keren uit angst niet meer naar de school terug. Ongeveer 150 kinderen zijn door hun ouders van deze school gehaald. 76 kinderen van De Roos zouden nog geen nieuwe school hebben.

De rechter vond dat beide partijen eerst met elkaar om tafel moesten, maar deze gesprekken zijn vorige week mislukt. Daarom moest de rechter alsnog een vonnis wijzen in het kort geding dat de leiding van de basisschool had aangespannen tegen een aantal ouders.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl