NOS NieuwsAangepast

Verdeelde EU in Bratislava bijeen zonder Groot-Brittannië

In de Slowaakse hoofdstad Bratislava is een informele EU-top aan de gang over de problemen van de Europese Unie. Voor het eerst is Groot-Brittannië afwezig.

Hoog op de agenda staan veiligheid en communicatie naar de burgers. Na de aanslagen in Frankrijk, Duitsland en Brussel willen de lidstaten dat de burgers zich weer veilig voelen. Hoe dat moet gebeuren, is nog onduidelijk.

Hongarije, Polen, Slowakije en Tsjechië vragen in dat verband aandacht voor het vluchtelingenprobleem. Ze verzetten zich tegen een verdeling van vluchtelingen over de EU-landen en zullen volgens de Hongaarse premier Orbán een actieplan op tafel leggen. Hij wilde er nog niets over kwijt.

De vier Oost-Europese landen vrezen dat veel vluchtelingen in de komende winter weer gebruik zullen maken van de Balkanroute en voor veel problemen zullen zorgen.

Grote kloof

Brussel maakt zich zorgen over de kloof tussen de Europese bestuurders en de bevolking. De leiders bespreken hoe hun besluiten beter kunnen worden uitgevoerd en gecommuniceerd naar de burgers. Oostenrijk heeft gezegd dat het vandaag de laatste kans is om het vertrouwen terug te winnen.

Voorzitter Jean-Claude Juncker van de Europese Commissie zei eerder deze week dat "de burgers van Europa niet langer bij de neus genomen mogen worden, ze willen concrete resultaten zien."

Toekomstschets

Ook de gevolgen van de brexit komen in de Slowaakse hoofdstad aan de orde. Er wordt een ruwe toekomstschets gemaakt van een unie zonder de Britten. De EU-leden zijn verdeeld hoe die eruit moet komen te zien. Er is bijvoorbeeld onenigheid over de aanpak van migratie, het begrotingsbeleid en de macht van de Europese Commissie.

Premier Rutte is met lichte tegenzin naar Bratislava gegaan. Volgens hem wordt er vandaag veel gediscussieerd zonder dat er resultaten worden geboekt. Hij vindt bovendien dat de Britten nog steeds gesprekspartner moeten zijn. "Ze zijn nog steeds lid van de EU."

Op de informele top worden nog geen knopen doorgehakt. Dat gebeurt pas volgend jaar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl