Minister Plasterk
NOS NieuwsAangepast

Minister Plasterk na geslaagde hartoperatie weer aan het werk

Minister Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties gaat vandaag weer aan het werk. Hij was sinds 29 juni uit de running vanwege hartklachten. Twee maanden geleden heeft hij een geslaagde openhartoperatie ondergaan.

Hij was naar de dokter gegaan omdat hij kortademig was en een drukkend gevoel op de borst had. Hij werd doorverwezen naar een cardioloog die constateerde dat een hartklep niet functioneerde en een operatie nodig was.

Plasterk: "Ik heb het hele traject het gevoel gehad dat ik twee dingen moest vermijden. Je moet niet doen alsof het niks is, het is echt iets groots. Aan de andere kant moet je niet gaan zwelgen in die ziekte. Nu is die ziekte voorbij en dan moet je er ook over ophouden."

Hij werd op de operatie voorbereid door diverse specialisten, vertelt de minister in het NOS Radio 1 Journaal. "Er zijn mensen voor wie zoiets echt een levensgebeurtenis is waarover ze sindsdien altijd zijn blijven denken in termen van 'ervoor' en 'erna'. Anderen hebben het meer als een episode ervaren. Voor hen is het voorbij. Je wordt daar op voorbereid. Van: het zou kunnen dat u huilbuien krijgt. Het zou kunnen dat u, ook door de narcose, in een delier (een toestand van verwardheid en angst) terechtkomt. Dat is allemaal niet gebeurd. En nu na zoveel maanden, is die kans niet meer groot."

Plasterk (59) gaat nog twee keer per week naar de revalidatie om zijn hart onder begeleiding weer zo veel mogelijk te belasten.

Hij komt niet op de kandidatenlijst van de PvdA en acht de kans klein dat hij na de verkiezingen in maart terugkomt als minister. "Ik zit er niet op te vlassen, ik denk niet dat het zo gaat lopen. Ik ga de komende maanden nadenken wat ga ik hierna doen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl