NOS Nieuws

Fiat Chrysler roept 1,9 miljoen auto's terug om defecte airbags

Fiat Chrysler Automobiles (FCA) is een terugroepactie begonnen voor 1,9 miljoen auto's, omdat de airbags mogelijk niet werken. Problemen met de airbags van een aantal modellen dat tussen 2010 en 2014 werd verkocht, waren de oorzaak van drie doden en vijf gewonden.

Door het defect is het mogelijk dat de airbags bij een ongeluk niet worden opgeblazen. Ook zijn de gordelspanners mogelijk niet betrouwbaar. De spanners zorgen dat een inzittende bij een ongeluk een veilige houding aanneemt.

Volgens FCA is het defect aanwezig bij zes verschillende modellen: de Chrysler Sebring, de Chrysler 200, de Dodge Caliber, de Avenger, de Jeep Patriot en de Compas SUV's. Ook het model van de Lancia Flavia die tussen 2012 en 2013 werd verkocht, wordt teruggeroepen. De defecte onderdelen worden gratis vervangen.

Veel terugroepacties

Concurrent General Motors riep vorige week 4,3 miljoen auto's terug door een probleem met de software, waardoor de airbags niet worden opgeblazen bij een ongeluk. Het probleem met de airbags van de FCA-wagens lijkt op het defect waarmee de wagens van General Motors kampen.

De terugroepactie van Fiat Chrysler is een van de vele acties naar aanleiding van slecht functionerende airbags. Door een defect in de airbags van fabrikant Takata waren er het afgelopen jaar grote terugroepacties bij elf automerken.

De Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) heeft gewaarschuwd dat bijna 120.000 auto's die de afgelopen jaren werden teruggeroepen nog steeds potentieel gevaarlijk zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl