NOS NieuwsAangepast

Arabieren vechten tegen Taliban in Afghanistan

Door buitenlandredacteur Kees Elenbaas

Jordanië en de Verenigde Arabisch Emiraten hebben enkele jaren met speciale commandotroepen in Afghanistan gevochten. Dat blijkt uit verschillende WikiLeaks-documenten die in het bezit zijn van de NOS.

De berichten zijn afkomstig van de Amerikaanse ambassades in Abu Dhabi en Amman en het NAVO-hoofdkwartier in Brussel en spreken over deelname van Arabische landen aan operatie Enduring Freedom, de Amerikaans-Britse oorlog tegen het terrorisme.

Tijdens een bezoek aan de Verenigde Arabische Emiraten in 2007 van de Amerikaanse minister van Defensie, Robert Gates, en de commandant van het Amerikaanse Centrale Commando, admiraal William Fallon, wordt duidelijk dat dit land op allerlei manieren wil helpen. De Amerikanen spreken vooral met kroonprins Mohammed bin Zayed. Hij is de plaatsvervangend commandant van de strijdkrachten van de Emiraten.

Uit de publiciteit

De Verenigde Arabische Emiraten blijken al met 250 man special forces bij te dragen aan operatie Enduring Freedom en willen eventueel vijftig man extra sturen. Beide zaken hebben ze uit de publiciteit gehouden.

De Afghaanse generaal Bismillah Mohammadi Khan kreeg bij een bezoek aan Abu Dhabi te horen dat de Emiraten bereid zijn tot iedere vorm van hulp, inclusief het trainen van Afghaanse troepen. De Emiraten doen beloftes voor nog eens dertig miljoen dollar aan algemene hulp en beloven twee landingsbanen te zullen verbeteren. Bovendien werden tien Mi-17 helikopters toegezegd aan Kabul.

Kroonprins Mohammed bin Zayed legt opnieuw uit aan de Amerikanen wat zijn belang is bij het sturen van speciale troepen van de Emiraten naar Afghanistan: ze moeten gevechtservaring op doen "to get his military forces battle-hardened", zodat ze effectief kunnen worden ingezet om eventueel binnenlands extremisme het hoofd te bieden.

Jordanië

Uit Amerikaanse ambtsberichten van 2010 wordt duidelijk dat ook Jordanië een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan de militaire operatie in Afghanistan.

Op het moment van schrijven hebben ze tenminste 850 man troepen in het land, bestaande uit onder meer een infanteriebataljon en een compagnie commando's. Deze troepen zouden vooral onderdeel zijn van ISAF, de internationale opbouwmissie in Afghanistan.

De Amerikanen melden ook dat Jordanië zich zeer goed heeft ontwikkeld als het gaat om speciale gevechtstroepen, waarvan één belangrijke eenheid is gestationeerd in Afghanistan.

De cables bij dit artikel worden waarschijnlijk zaterdag gepubliceerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl