NOS NieuwsAangepast

Ai Weiwei, kunstenaar én vluchteling, exposeert in Amsterdam

  • ANP
    Ai Weiwei bij zijn tentoonstelling #SafePassage
  • ANP
    Duizenden foto's hangen in het Foam Fotografiemuseum in Amsterdam
  • ANP
    Weiwei vereeuwigt zijn eigen tentoonstelling
  • ANP
    En ook een selfie ontbreekt niet, uiteraard met de mobiele telefoon

In het Amsterdamse Foam Fotografiemuseum zijn vanaf nu werken van de Chinese kunstenaar en activist Ai Weiwei te zien. De tentoonstelling #SafePassage gaat vooral over vluchtelingen en migranten die hun leven riskeren door naar Europa te vertrekken, vaak zonder succes. In het museum zijn duizenden foto’s opgehangen.

Bijzonder detail is dat Weiwei alle afbeeldingen met zijn mobiele telefoon heeft gemaakt. Veelal spontane kiekjes die laten zien hoe vluchtelingen leven in de verschillende kampen. De kunstenaar wil daarmee duidelijk maken hoe groot de vluchtelingencrisis in Europa is en dat de situatie niet moet worden onderschat.

Ai Weiwei is een van de meest controversiële kunstenaars in China van dit moment. Hij werd jarenlang door de Chinese overheid in de gaten gehouden. In 2011 belandde hij in de cel, omdat hij de bevolking van China had opgeroepen om net als in de Arabische wereld in opstand te komen tegen het politieke stelsel in zijn land.

Ai Weiwei: als het niet controversieel is, heeft het geen zin

Ai Weiwei is onder meer bekend van zijn marmeren sculpturen. Daarmee legt hij verbindingen tussen traditionele ambachten en politieke boodschappen. Zo maakte hij van Lego portretten van gevangenen als Nelson Mandela en Edward Snowden. Weiwei heeft over de hele wereld tentoonstellingen.

Ik zat in dezelfde situatie als een vluchteling, misschien zelfs erger.

Kunstenaar Ai Weiwei

De laatste tijd houdt de kunstenaar zich met name bezig met vluchtelingenproblematiek. Hij en zijn team bezochten onder meer vluchtelingenkampen in Griekenland, Syrië, Turkije, Israël en Frankrijk. Weiwei voelt zich verbonden met vluchtelingen, met name door zijn eigen verleden in het noordwesten van China.

Ai Weiwei: ik voel mezelf een vluchteling

Verslaggever Peer Ulijn was bij de opening van de tentoonstelling van Ai Weiwei. In onderstaand filmpje laat hij de belangrijkste werken van de Chinese kunstenaar zien.

Rondleiding tentoonstelling #SafePassage van Ai Weiwei

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl