Bedrijf test medicijnen op kwetsbare patiënten

Een bedrijf dat geneesmiddelen test op proefpersonen begint binnenkort met het testen op jonge kinderen, ouderen met dementie en psychiatrische patiënten.

Wettelijk mag dat, maar het gebeurt niet vaak omdat het moeilijk is om voldoende vrijwilligers te vinden. Voor het onderzoek moeten patiënten geregeld naar het ziekenhuis. Dat wordt vaak als te belastend ervaren.

Kinderen moeten ook naar school, zegt Adam Cohen, directeur van het Centre for Human Drug Research (CHDR) in Leiden. En dementerende mensen en psychiatrische patiënten moeten begeleid worden, wat voor de familie belastend is.

Geneesmiddelen worden daarom meestal getest op gezonde jonge mannen. Maar de werking en eventuele bijwerkingen kunnen bij hen heel anders zijn dan bij patiënten voor wie de middelen voor zijn bedoeld.

Drempel

Om de drempel voor deelname te verlagen zet CHDR technologie in. Met polsbandjes wordt gemeten en doorgegeven hoelang iemand slaapt en hoeveel hij loopt. Met apparatuur thuis kunnen de bloeddruk, de lichaamstemperatuur en het gewicht worden gemeten en doorgegeven. Daarnaast leggen de CHDR-medewerkers geregeld thuisbezoeken af.

Volgens Cohen is het toepassen van nieuwe technieken ook interessant bij onderzoek naar niet-kwetsbare groepen; ook voor hen wordt deelname aan een test daardoor minder belastend.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl