Een kind met een geweer in Syrië
NOS NieuwsAangepast

'IS gebruikt jonge aanslagpleger om aandacht wereld vast te houden'

Steeds vaker worden kinderen ingezet als soldaten voor Islamitische Staat. Alleen al de afgelopen week werden drie jongeren gearresteerd in Frankrijk op verdenking van het plannen van aanslagen. Maar niet alleen kinderen, ook vrouwen worden de laatste tijd meer ingezet door IS. Het lijkt een nieuwe tactiek van de terreurgroep.

"IS voelt de druk om constant te vernieuwen om tactische en propaganda-redenen. Door nieuwe en controversiële tactieken proberen ze de aandacht van de wereld vast te houden", legt terrorisme-onderzoeker Bart Schuurman uit.

Jonger en jonger

De Franse minister Cazeneuve van Binnenlandse Zaken zei gisteren dat er vanuit Syrië steeds meer oproepen worden gedaan aan jongeren om aanslagen te plegen. Degenen die ze proberen te werven worden jonger en jonger, zei de minister. Dat wordt bevestigd door een recent rapport van het Internationale Centrum voor Terreurbestrijding (ICCT) in Den Haag. Ook jihadisten die naar het kalifaat reizen worden jonger.

Er zijn meerdere redenen voor de nieuwe tactiek van IS, zegt Schuurman. "Kinderen zijn makkelijker naar je hand te zetten. Dat doet IS heel bewust door hen een vorm van 'onderwijs' te geven die doordrenkt is van zijn extremistische ideologie en ook training met wapens bevat." IS begint al op hele jonge leeftijd de kinderen te onderwijzen, zegt het ICCT.

Na tegenslagen op het slagveld kan IS de noodzaak voelen om alle mogelijke strijders in te zetten.

Bart Schuurman, terrorisme-expert

Een andere reden voor de nieuwe tactiek kan een tekort aan volwassen strijders zijn. "IS gaat nu voor de B- en C-categorieën onder soldaten. De terreurgroep staat op verschillende fronten onder druk. Na tegenslagen op het slagveld kan IS de noodzaak voelen om alle mogelijke strijders in te zetten."

IS verliest namelijk steeds meer terrein. Volgens een rapport van het Amerikaanse onderzoeksbureau IHS heeft IS in de eerste zes maanden van 2016 12 procent van zijn grondgebied in Irak en Syrië verloren.

"Zeker nu ze tegenslagen te verwerken krijgen, zijn aanslagen een manier om hun kracht en aanwezigheid te tonen. Dat kan door meer aanslagen te plegen of door bijvoorbeeld aanslagen in Europa op touw te zetten. Maar ook het inzetten van vrouwen en kinderen kan een manier zijn om de aandacht vast te blijven houden."

Het is ook propaganda. IS wil een bepaald beeld schetsen. 'Doen onze mannen het niet, doen de vrouwen of kinderen het wel.'

Quirine Eijkman, terreurdeskundige

En daar gaat het ze om, die aandacht. "IS wil tactisch succesvol zijn. De wereld is 'gewend' aan de aanslagen, er is geen verrassingsfactor meer. Daardoor moeten ze blijven vernieuwen om de aandacht van de wereldmedia vast te houden. Dat doen ze met zoveel mogelijk gruwelijkheden. Voor de terreurorganisatie is het eigenlijk innovatie."

Propaganda

En een stukje propaganda, zegt terreurdeskundige Quirine Eijkman. "IS wil een bepaald beeld schetsen. 'Doen onze mannen het niet, dan doen de vrouwen of kinderen het wel'", zegt Eijkman.

Maar de tactiek is niet per se nieuw, zegt ze. "Jongeren en vrouwen voelen zich al langer aangetrokken tot de boodschap van IS. Er wordt op dit moment veel gedaan om aanslagen te voorkomen, waardoor de aanhangers misschien denken; nu moeten we wel reageren, nu moeten de remmen los. Het is eigenlijk een vicieuze cirkel. Actie en reactie."

Nieuwe dreiging

In Frankrijk twijfelen specialisten over de echte grote reden achter de nieuwe tactiek. Mogelijk is er of een verbreding te zien van semi-professionele aanslagplegers naar iedereen die een aanslag wil plegen of een tekort aan mannen die aanslagen kunnen plegen, zegt correspondent Frank Renout. Maar hoe dan ook, de regering speelt wel in op de nieuwe dreiging. "De strategie in de strijd tegen terrorisme wordt elke dag bekeken en bijgewerkt, en vanaf nu ook toegespitst op vrouwen en jongeren."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl