Peter van Eenoo, dopingexpert, was controleur in Sotsji
NOS SportAangepast

'Niets wereldschokkends te vinden in gelekte WADA-documenten'

Er is "niets wereldschokkends te vinden" in de documenten van het wereldantidopingagentschap WADA die door hackers openbaar zijn gemaakt. Dat zegt de Belgische dopingexpert Peter Van Eenoo.

Vandaag werd bekend dat vermoedelijk Oost-Europese hackers opnieuw gegevens van sporters openbaar hebben gemaakt. Eerder deze week werden die gestolen uit de computersystemen van het antidopingagentschap WADA.

"Het zijn geen documenten over mogelijk dopinggebruik. Het zijn voornamelijk toestemmingen vanwege therapeutische noodzaak. Dat zijn certificaten waarmee een atleet toestemming heeft om een - normaal gesproken - verboden middel te gebruiken", aldus Van Eenoo.

"Het gaat om geneesmiddelen. En als je kijkt naar de lijst die is gepubliceerd per atleet, gaat het bijna steeds over middelen tegen astma en over corticosteroïden, dat zijn ontstekingsremmers. Het is niet onlogisch dat sporters dat af en toe mogen gebruik. Denk aan verwondingen bij valpartijen bijvoorbeeld."

De hackers publiceerden gegevens van 29 sporters uit de Verenigde Staten, Duitsland, Groot-Brittannië, Tsjechië, Denemarken, Polen, Roemenië en Rusland. Onder de sporters zijn Tour de France-winnaars Chris Froome en Bradley Wiggins en tweevoudig Wimbledon-kampioene Petra Kvitova. Hoe heeft dit kunnen gebeuren?

'Iemand met een hoge functie'

Van Eenoo: "Het WADA zegt dat er bewijs is gevonden dat het om phishing gaat. Dan worden mensen via een e-mail naar een website gelokt om ze te laten inloggen met hun inlognaam en wachtwoord of hun creditcardnummer. Ze moeten iemand hebben gevonden binnen het WADA met een hoge functie. Het moet namelijk iemand zijn die toegang heeft tot alle databases. Het is niet zomaar een werknemer."

Van Eenoo durft niet te zeggen uit welk land de hackers komen, maar hij heeft wel een vermoeden. "Als ik kijk naar het taalgebruik en de gebruikte grammatica, dan lijkt het uit het Oostblok te komen. Het zou om Rusland kunnen gaan, omdat zij boos zijn dat atleten werden geweerd van de Spelen."

"Maar in augustus is er ook een tweet verschenen van Anonymous Polen, dat er acties konden worden verwacht tegen het WADA. Dit allemaal vanwege een schorsing van een Poolse gewichtheffer."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl