NOS NieuwsAangepast

EU-ergernissen: de euro en Griekenland

  • Arjan Noorlander

    EU-correspondent

  • Bert van Slooten

    Redacteur Brussel

  • Arjan Noorlander

    EU-correspondent

  • Bert van Slooten

    Redacteur Brussel

De Europese Unie hoopt deze week het antwoord te vinden op de vraag: hoe gaan we verder na de brexit? Het Britse referendum heeft tot veel verwarring geleid in Brussel. Daarover wordt deze hele week gesproken.

In aanloop naar die besprekingen zetten we een top-10 van veelgehoorde ergernissen over Europa op een rij. Vandaag nummer vier en drie.

EU-ergernis 4 de euro:

EU-ergernis 4: de euro

EU-ergernis 3 Griekenland:

De aankondiging van de voorzitter van de Europese Commissie Juncker, gisteren tijdens de State of the Union, om in alle Europese steden gratis wifi aan te leggen, leidt een dag later tot veel vraagtekens. In totaal zijn er in de Europese Unie (zonder Groot-Brittannië) 120.000 steden. Er is een fonds beschikbaar met een beperkt bedrag. Frans Timmermans zei gisteren in een toelichting dat het plan nog verder uitgewerkt moet worden.

Maar deskundigen laten weten dat aanleg van gratis wifi vele miljoenen kost, misschien zelfs meer. Juncker blijft voorlopig vasthouden aan de plannen. Hij wil in 2020 overal gratis wifi, zodat Europa digitaal in ieder geval voorop loopt.

Volgende week komt de commissie met een nieuw plan voor roaming. Uitgangspunt daarbij is dat volgend jaar zomer internetten in het buitenland niet tot extra kosten leidt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl