NOS NieuwsAangepast

Lange files en volle treinen: we reizen massaal op dezelfde tijd

Het drukste moment in de Nederlandse ochtendspits is om 08.15 uur; er zijn op dat moment gemiddeld 2,4 miljoen mensen onderweg. Dat blijkt uit onderzoek van het CBS, op basis van cijfers over de ochtend- en avondspits van 2014.

Met name scholieren en studenten veroorzaken deze scherpe piek in de ochtendspits; zij stappen bijna allemaal rond 08.15 uur op de fiets of in de bus of trein.

Een kwart van de spitsreizigers is scholier of student, maar het grootste deel - meer dan de helft - van de reizigers is op weg naar hun werk. Deze forenzen hebben ook te maken met een piek rond 08.15 uur, maar zij vertrekken meer verspreid over de ochtend dan studenten en scholieren. Om 06.30 uur zijn al ruim een half miljoen werkenden onderweg.

Gemiddeld reizen er in totaal 8,3 miljoen mensen in de ochtendspits. De avondspits is drukker met 9,7 miljoen reizigers, maar meer gespreid. In de avondspits is er een piek rond 17.00 uur, maar die is vooral te merken voor forenzen. Scholieren en studenten gaan al vanaf 15.15 uur op weg naar huis.

Ook onderzocht het CBS in welke beroepsgroepen het vroegst gereisd werd. Werkenden in de bouw vertrekken 's ochtends als eersten. Ook in de landbouw en industrie werken vroege vogels. Mensen werkzaam in de cultuur- en recreatiesector kunnen het laatst opstaan; zij vertrekken gemiddeld rond 08.00 uur naar hun werk.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl